New York / Prodaje se Titov "stan duhova": Cijena izaziva vrtoglavicu

04. 11. 2018. u 11:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Jedna od posljednjih rezidencija u New Yorku iz zlatnog doba Amerike, s veoma bogatom historijom, prodaje se za 50 miliona dolara.

Nerkretninu je oglasila agencija Douglas Elliman Realestate.

Gradska kuća na Petoj Aveniji na Upper East Sideu na Manhattan sagrađena je 1905, a projektovala je kompanija koja je gradila i poznatu Grand Central stanicu. Imala je 32 sobe, osam kuptila i dva lifta, piše Daily Mail.

Dok je bila u vlasništvu porodice Vanderbilt u njoj se ništa nije mijenjalo, sve dok vlasnik nije postala bivša Jugoslavija koja ju je kupila 1946. godine, odmah nakon Drugog svjetskog rata.

U penthausu površine oko 1.800 kvadrata, u prozore koji su bili okrenuti prema Central Parku ugrađena su stakla koja otporna na metke, a posljednji sprat osiguran je Faradayevim kavezom kako prislušni uređaji ne bi mogli raditi unutar kuće.

Tokom hladnog rata, jugoslovenski vođa Josip Broz Tito sklonio se na ovu adresu nakon neuspješnog pokušaja atentata u Waldorf Astoria hotelu 1963. godine, kad je bio u posjeti Americi, na poziv Johna Kennedyja, rekao je Tristan Harper iz Douglas Ellimana.

Bijeli mermer

Zgrada je izgrađena 1905. godine za newyorškog brokera Robert Livingston Beeckman, koji je kasnije postao guverner Rhode Islanda, za 60.000 dolara.

Stepenište i podovi obloženi su bijelim mermerom, urađeni su veliki mural i dekorativna drvenarija koja je navodno donijeta iz Francuske i potiče iz jednog opljačkanog dvorca.

Zgrada se gradila u vrijeme američkog Zlatnog doba, kad su se stvarale mnoge bogate američke dinastije, pa su svoje domove gradili tako da liče na francuske dvorce.

Emily Thorn Vanderbilt Sloane White, unuka Corneliusa Vanderbilta koji je svoje bogatstvo izgradio na željeznici i brodovima i njen suprug Henry White uselili su se u rezidenciju nakon što su je otkupili za 450.000 dolara 1925. godine.

Emily je stan ukrasila sa još više ekstravagantnih detalja, poput zlatnih anđelčića na plafonu trpezarije i muralimima s motivima istih tih anđelčića na plafonu salona.

Nikad nije prespavao

Ali nakon njene smrti u julu 1946. godine, Federativna narodna republika Jugoslavija (FNRJ) kupila je nekretninu za 300.000 dolara, zahvaljujući naglom padu cijena na tržištu. Koristila ju je kao svoju ambasadu.

Tito je 1961. godine u ovom penthausu priredio prijem za čelnike Egipta, Gane, Indije i Indonezije, i u njoj su se stvarali planovi za osnivanje Pokreta nesvrstanih. U podnožju stepeništa 1975. godine postavljena je bomba koja oštetila prvi sprat zgrade i razbila prozore.

Dvije godine kasnije, trojica naoružanih hrvatskih nacionalista upali su u zgradu i upucali jednu osobu u stomak.

Natjerati bivše jugoslovenske republike da se dogovore oko prodaje ovog penthausa nije bilo lako. Stan u elitnoj četvrti propadao je posljednjih 25 godina, otkako ga je napustio posljednji ambasador SFRJ.

Zbog toga su ga nazivali Titovim "stanom duhova".

"Tito nikad nije ni prespavao u njemu", rekao je posljednji stanar ovog penthausa nakon prodaje, nekadašnji jugoslovenski ambasador Darko Šilović.

NEMA KOMENTARA