Stotine hiljada vjernika na džuma-namazu u Mekki

AA
Stotine hiljada vjernika na džuma-namazu u Mekki

Više stotina hiljada budućih hadžija okupili su se danas u dvorištu svetog hrama Kabe u Mekki, kako bi obavili posljednju džumu-namaz, molitvu muslimana petkom, prije praznika Kurban-bajrama, kada će obaviti i jednu od osnovnih dužnosti hadž.

Više od dva miliona hadžija ovih dana obavlja hadžske obrede, među kojima su glavni oblačenje ihrama, boravak na Arefatu, te tavaf (obilazak oko Kabe). Hadžije će također boraviti i na Mini i Muzdelifi, te obaviti simbolično kamenovanje šejtana sa sedam kamenčića.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Dan Arefata je u ponedjeljak, 20. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromašnima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje 21. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije