Stambolske ljepotice u ranu zoru: Aja Sofija i Plava džamija snimljene iz zraka

Anadolija
Stambolske ljepotice u ranu zoru: Aja Sofija i Plava džamija snimljene iz zraka
Fotoreporter Anadolu Agency (AA) je dronom zabilježio neobično lijepe fotografije dvije istanbulske ljepotice, Sultanhamedove džamije, poznatije kao Plava džamija i Aja Sofije, građevina koje su simbol grada na dva kontinenta.

Fotografije su zabilježene u jutarnjim satima, a na njima je moguće vidjeti istanbulske ljepotice prekrivene suncem, kako se savršeno uklapaju u ostatak istanbulskog ambijenta.

Sultanahmetova džamija koja je jedina džamija u osmanskoj arhitekturi sa šest munara, neizostavan je dio fotografija i razglednica Istanbula. Spada među znamenitosti grada Istanbula koja je nezaobilazna za turiste iz cijelog svijeta. Ime Plava džamije dobila je zbog plave boje koja preovladava na njenim pločicama i natpisima, a izgrađena je 1616. godine na naredbi osmanskog sultana Ahmeda I.

Na fotografijama se vidi Aja Sofija sagrađena u 6. vijeku, koju nekoliko stotina metara dijeli od Plave džamije. Nekada vizantijska crkva, potom džamije, a danas muzej, koji je također nezaobilazna stanica miliona turista koji posjećuju Istanbul.

Turski grad Istanbul, koji sa 14,8 miliona stanovnika čini 18,5 posto ukupnog stanovništva Turske, ujedno je i grad sa najvećim brojem džamija u ovoj zemlji. U ovom gradu nalazi se 3.362 džamije, a samo u istanbulskoj četvrti Fatih smješteno je 340 džamija 

Ovih dana se privode se kraju i radovi na džamiji Camlica u Istanbulu, koja će biti najveća džamija sagrađena u modernoj Turskoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije