Spektakularni zalazak sunca na Manhattanu

Anadolija
Spektakularni zalazak sunca na Manhattanu
/ AA
Hiljade Njujorčana jučer se okupilo u centru Manhattana kako bi uživali u spektakularnim prizorima Manhattanhengea, rijetke pojave u kojoj sunce zalazi tačno u liniji sa glavnim ulicama Manhattana.

Manhattanhenge se dešava dva puta godišnje i to 28. maja i 12. jula, ali svaki put iznova oduševi Njujorčane i turiste koji uživaju u romantičnom zalasku sunca koje se spušta niz ulice koje su precizno pozicionirane u smjeru istok - zapad.

Ovaj nestvarni prizor usred gradske gužve i vreve zasigurno ostavlja bez daha i na trenutak daje osjećaj mirnoće, stoga su se i Njujorčani opustili i snimili nezaboravne fotografije ulica okupanih zlatnom svjetlošću zalazećeg sunca. Tu priliku će imati i večeras s obzirom da Sunce upravo danas precizno siječe ulice Manhattana.

Termin Manhattanhenge popularizirao je Neil deGrasse Tason, Njujorčanin i astrofizičar Američkog muzeja nacionalne historije. S obzirom da se te pojave događaju u jednakim vremenskim razdobljima oko ljetnog solisticija, Tyson je u nazivu dao usporedbu sa engleskim Stonehengeom, koji je također bio pozicioniran da je za vrijeme ljetnog solisticija sunce izlazilo i zalazilo kroz središte tih prahistorijskih konstrukcija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije