Snažne fotografije: "Da nismo imali pojas više nas ne bi bilo"

Radiosarajevo.ba
Snažne fotografije: "Da nismo imali pojas više nas ne bi bilo"
Foto: NZTA / Fotografirali su muškarce koji su preživjeli smrtonosne sudare

Uprkos činjenici da postoji svijest o važnosti pojasa, mnogi vozači i suvozači na Novom Zelandu još se ne vežu prilikom ulaska u automobil. Prema statistici svake godine u prometu pogine 90 Novozelanđana samo zato što nisu pričvrstili pojas.

U želji da spase živote, iz Novozelandske saobraćajne agencije lansirali su potresnu kampanju.

Fotografirali su muškarce koji su preživjeli smrtonosne sudare te su prikazali teške povrede koje su pritom zadobili. Iako je ozbiljnost povreda jasno vidljiva, niti jedan od muškaraca ne bi bio živ da nisu pričvrstili pojas.

Kampanju su namjerno fokusirali na muškarcima obraćajući se upravo njima jer su istraživanja pokazala da su manje spremni pričvrstiti pojas u autu nego žene. Tokom 2012. godine na cesti je poginulo 11 žena koje se nisu vezale, a 2016. godine poginulo je 28 žena. Ali brojevi su puno viši kad je riječ o muškarcima. Tako je 2012. godine poginulo 46 muškaraca koji nisu vezali pojas, a 2017. godine bilo ih je 72.

Fizički podsjetnik da su ispravno odlučili vezati se. Kampanju su lansirali pozivajući preživjele da im se jave. Odazvali su se mnogi, no od stotinu muškaraca odabrali su desetak čije su ozljede vješti šminkeri ponovili i nacrtali za potrebe fotografiranja.

Specijalisti posebnih efekata i vizažisti uz pomoć osobnih fotografija modela pokušali su stvoriti što stvarnije i tačnije povrede. Pomogla im je i dr. Natasha McKay, specijalistica Hitne medicine.

“Pojas zaista ostavlja ovakav trag. On će vam spasiti život, ali će ostaviti podsjetnik na to kako je to učinio”, kazala je McKay.

Fotografije su objavili na reklamnim panoima blizu većih parkirališta barova i kafića u novozelandskim gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije