Slavni sarajevski Kazandžiluk: Mjesto gdje se vole staro i novo

Radiosarajevo.ba
Slavni sarajevski Kazandžiluk: Mjesto gdje se vole staro i novo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kazandžiluk je jedna od najstarijih ulica u gradu

Kazandžiluk je jedna od najstarijih ulica u gradu, a nekada je bila dio Kazandžijske čaršije. Ulica Kazandžiluk nalazi se u samom središtu Starog Grada, u neposrednoj blizini Baščaršijskog trga. Nastala je u 16. stoljeću, u vrijeme formiranja zanatsko-trgovačkog jezgra Sarajeva. Kazandžijska čaršija izgrađena je na zemljištu na kojem je džamiju namjeravao podići Sagrakči hadži-Mahmut, utemeljitelj džamije na Ulomljenici, no eto nastade poznata ulica bez koje Sarajevo ne bi bilo Sarajevo... 

U Kazandžiluku uvijek možete naći tradicionalne predmete od bakra ukrašene posebnim tehnikama bakroreza, umijećem koje se od davnina prenosi sa koljena na koljeno.

Tu se mogu naći ne samo ti predmeti koji su obilježili period Osmanlija u BiH, već i brojni drugi predmeti koji su upečatljiva uspomena na druge historijske periode. Tako se mogu naći odmah pored savršenih bakroreza na vješalicama - uniforme raznih vojski koje su prohujale kroz ovaj grad, slike nekadašnjih predsjednika, tespiha... Mjesto je to gdje svako može naći nešto za sebe!

Dovitljivi majstori iz Kazandžiluka od čahura od metaka iz proteklog rata prave olovke, predivno izrezbarene - od ružnog prave nešto lijepo svojim spretnim rukama...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije