Prirodne ljepote / Slapovi Sopotnice, spomenik prirode i turistički raj kraj Prijepolja

11. 11. 2017. u 11:49:00 AA

Shares:0

U Polimlju, na oko 17 kilometara od Prijepolja, s desne strane riijeke Lim i u podnožju planine Jadovnik, nalazi se selo Sopotnica sa istoimenom planinskom rijekom. 

U tom mjestu na jugozapadu Srbije, koje važi za biser prirode okružen šumom i zelenilom, na oko 1.000 metara nadmorske visine, planinska rijeka Sopotnica na kraškom terenu pravi slapove i vodopade duge 27 metara. Iako je selo zabačeno i do njega se stiže makadamskim putem, posljednjih godina je zbog prirodne ljepote i starih vodenica postalo atrakcija za turiste i ljubitelje prirode. 

Pored slapova nalaze se vodenice, koje danas ne rade, ali ljubitelji prirode dolaze tokom cijele godine da vide to mjesto. Mještani su u selu organizirali seoski turizam gdje, pored smještaja, nude zdravu hranu. Posebno, kao svoje specijalitete, izdvajaju kajmak, sir, pršutu, med i pitu od heljdinog brašna. 

Obronke Jadovnika iznad Prijepolja, gdje se nalazi Sopotnica, rado posjećuju ljubitelji prirode i tokom jeseni. Uz šarenilo bukove i hrastove šume i pejzaža koji se oblikuju tokom ovog perioda, rječica se naglo stropoštava niz liticu, prolazi vodopade i stvara huk i žubor vode. 

Duga 3,5 kilometara, Sopotnica izvire u podnožju Jadovnika i uliva se u Lim. Zbog strmog terena vodopadi se javljaju i na izvoru rječice. Zbog krečnjačkih i vodopropusnih stijena, kao i drugih stalnih i povremenih tokova, formirano je više vodopada.

Vodopadi i slapovi u Sopotnici su proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom od izuzetnog značaja. 

 

Kraški teren na 1.100 metara nadmorske visine i brza planinska voda obrazuju poseban kamen.

Za ovaj prostor je specifičan kamen travertin, siga ili bigar. Od ove vrste kamena koji se formira na kraškom terenu pod utjecajem planinskih voda izgrađeni su poznati objekti poput obližnjeg manastira, Mileševa ćuprija, Mehmet-paše Sokolovića most na Drini. 

Sopotnica je i poznato izetište Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i okoline. Već dvije decenije se, uz promociju lokalnog folklora i narodnog stvarlaštva, na ovom mjestu održava manifestacija “Sopotnički izvori”. 

Slapovi Sopotnice su 2005. godine proglašeni za spomenik prirode, a dio toka Sopotnice, na površini od 210 hektara, stavljen je pod režim zaštite prirode II stepena. 

NEMA KOMENTARA