Sebilj, mjesto gdje se vijekovima napajaju žedni

Radiosarajevo.ba
Sebilj, mjesto gdje se vijekovima napajaju žedni
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sebilj

Drvenu fontanu - Sebilj urađenu u pseudo-otomanskom stilu (Sebilj) u centru Baščaršije u Sarajevu je izgradio bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica 1753. godine. Taj sebilj se nalazio nešto niže od današnjeg i izgorio je u požaru 1852. godine, a zatim je premješten po nacrtu češkog arhitekte Aleksandra Viteka 1891. godine. Ovaj dio se također često naziva i "trg golubova".

Sebilj (turski: sebil) je arapska riječ koja znači "put", ali kao termin označava dobrotvornu, vrlo staru instituciju, fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je sebiljdžija tasom zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne.

U multionacionalnom zajedničkom javnom umjetničkom projektu izgrađena je savremena interpretacija javne fontane i znamenosti u stvarnoj veličini u Birminghamu, koristeći tradiocionalni dizajn i zanatske tehnike izrade u kombinaciji sa modernom digitalnom tehnologijom.

Postoji replika Sarajevskog sebilja u Beogradu, Srbija, koju je grad Sarajevo poklonio 1989. godine.

U Chicagu sagradio repliku sarajevskog Sebilja

Američki grad Chicago dobio je repliku sarajevskog Sebilja zahvaljujući Bosancu Nerminu Halvadžiji. Nermin je uz pomoć svojih sinova uspio sagraditi repliku simbola Sarajeva u dvorištu ispred svoje kuće. Pogledajte kako ti izgleda u video prilogu BHRT-a.

Replika Sarajevskog sebilja se nalazi i u St. Louisu, Missouri u Sjedinjenim Američkim Državama koja je bila poklon bosanske zajednice gradu St. Louisu za njegov 250. rođendan, ali i u Chicagu. 

Također replika Sarajevskog sebilja postoji i u Novom Pazaru. Bio je to poklon od glavnog grada BiH Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije