Savjeti: Šta ne smijete sebi dozvoliti kao web dizajneri

Promotivni tekst
Savjeti: Šta ne smijete sebi dozvoliti kao web dizajneri
Više nego ikada prije web sajtovi su postali prostor za povezivanje između brendova i potencijalnih korisnika, odnosno kupaca. Pošto interakcija licem u lice nije uvijek moguća, kredibilitet i veza moraju da se uspostave na druge načine.

Najbolji sajtovi ili aplikacije pružaju korisnicima jednostavnu navigaciju, omogućuju im stvaranje ličnije veze i pružaju prijatne vizuelne sadržaje, ali mnogim web sajtovima upravo navedeno i dalje nedostaje.

Ovo su neke od najčešćih grešaka u web dizajnu i neki od načina da ih izbjegnete.

Naporni fontovi

"Neki web dizajneri kao da funkcionišu pod pretpostavkom da će im ponestati prostora. Sve informacije pakuju pomoću malih fontova. Ovo opterećuje korisnike i navodi ih da napuste web sajt“, navodi Kit Shields, CEO kompanije Designli. 

On objašnjava da veliki komadi teksta stvaraju fenomen pod nazivom „TL; DR“, što su skraćenice za „Previše dugo“ (too long) i „Ne čitati" (don’t read). Korisnici interneta imaju beskrajne mogućnosti kada je u pitanju sadržaj koji će koristiti, a vaš zadatak kao web dizajnera jeste da ih efikasno angažujete. Evo nekoliko Šildovih savjeta kako možete da izbjegnete da vaš sajt korisnici obilježe kao „TL; DR":

  • Umjesto da sve moguće informacije stavite na početnu stranicu, razmislite o tome šta različiti korisnici mogu da traže i odvojite te informacije na pojedinačne stranice koje su povezane pomoću jednostavnog menija za navigaciju.
  • Kada je moguće, koristite crtice ili numerisane liste umjesto pasusa da biste kreirali sadržaj koji se lakše skenira pogledom.
  • Povećajte slova. Ako je na stranici sadržaj koji ih angažuje i zanima, korisnici su spremni da skroluju koliko god treba. Zato, slobodno iskoristite prostor.

Loša fotografija

Postoji nekoliko načina na koje slike na vašem web sajtu mogu da oštete kredibilitet kompanije. Kičaste i clip art animacije i grafike govore korisnicima da ste dizajnirali svoju web stanicu krajem devedesetih godina (ovo posebno važi za bilo koju sliku sa velikim bijelim kvadratom u pozadini). Isto važi i za loše photoshopirane slike, slike sa niskom rezolucijom i neuvjerljive generičke, takozvane stock fotografije.

  • Koristite autentične, visokokvalitetne slike kad god je to moguće. Ozbiljni DSLR foto-aparati se sada mogu lako pronaći, a čak i pametni telefoni često mogu da snimaju slike visoke rezolucije.
  • Koristite slike svrsishodno i iskreno. Nekvalitetne fotografije su jednako loše koliko i isprazan tekst. Jedna značajna i privlačna fotografija je uvijek bolja od gomile loših slika.
  • Personalizovane, ručno rađene ilustracije mogu da kreiraju jaču vezu sa korisnicima i učine da se osjećaju "kao kod kuće“. Ako posjedujete vještine i talenat za crtanje, ovo može da bude odličan dodatak za vaš web sajt.

Neskalabilnost

Na većini svjetskih tržišta, mobilni uređaji su primarni za pregledanje web stranica. Prema procjenama SmartInsights-a, to je između 60 i 70 posto korisnika. Na tržištima u razvoju kao što je Indonezija, u pitanju je više od 90 posto. Pa ipak, na mnogim web sajtovima je i dalje gotovo nemoguće snaći se kada im se pristupa preko mobilnog uređaja.

Ako više od 60 podsto vaših korisnika ne može lako da se kreće kroz vašu web stranicu, izgubićete ih i oni će otići na prvi sljedeći sajt koji su našli na Googleu. Čak i ako je vaša web stranica korisna, ali je na njoj teško snaći se, rizikujete da izgubite posjetioce.

Ipak, postoji jednostavan način da to popravite. Primjera radi, WordPress nudi jednostavna rješenja, to jest šablone za web sajtove koji su jeftini i jednostavni za korištenje. Ovi šabloni ne samo da automatski prilagođavaju vaš sajt za različite veličine ekrana, već imaju i dodatnu prednost. Oni vam pružaju pristup cijelom svijetu aplikacija i pozadina koji se mogu uključiti na vašu web stranicu.

Zbunjujući raspored elemenata

Dobar web sajt je web sajt koji je namjenjen korisnicima. Ako su vaši korisnici obavezni da otvore deset različitih stranica da bi pronašli ono što traže, neće se vraćati na vaš web sajt.

"Ma koliko da su tehnologija i dizajn napredovali i dalje nailazimo na web sajtove koji kao da zakopavaju važne informacije na samo dno stranice ili na nedostupna područja, gdje treba napraviti više koraka da bi im se pristupilo”, ističe Shields.

Vaš sadržaj treba da bude što lakše dostupan. Evo kako da to i postignete.

  • Odlični web sajtovi često imaju tri menija, jedan na vrhu, jedan sa strane i treći koji korisnici mogu otvoriti pritiskom na "otvori“. Uradite sve što je potrebno da organizovano smjestite što je moguće više relevantnih informacija na početnoj stranici.
  • Prvo nove stvari. Na dinamičnom web sajtu se uvijek dodaje i poboljšava sadržaj. Novosti treba da budu u središtu pažnje. Početna stranica na blogu je odličan način da najnoviji i inovativni sadržaj predstavite korisnicima prije nego što počnu da klikću naokolo.

Da sumiramo: imajte u vidu potrebe korisnika, mobilne uređaje, stvarajte čiste stranice, sa jasnom i lakom navigacijom, izbjegavajte nepotrebne aplikacije i na dobrom ste putu da stvarate odlične web stranice.

Ako želite da postanete stručnjak u web dizajnu, danas to možete da postignete i putem edukativnih programa. Ali obratite pažnju: praksa je pokazala sljedeće: da biste bili spremni za posao, obuka mora da traje najmanje 12 mjeseci. Više o takvim obukama kod nas možete da saznate na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije