Ptice ružičastog perja se udomaćile u laguni Đavolje trpeze

Anadolija
Ptice ružičastog perja se udomaćile u laguni Đavolje trpeze
Močvarne površine i laguna u distriktu Ayvalik, u turskoj provinciji Balikesir, koje se nalaze na ruti ptica selica, devet mjeseci u godini predstavljaju dom za flamingose, ptice prepoznatljive po perju ružičaste boje.

Sukru Kaygisiz, član Asocijacije za posmatranje ptica u Ayvaliku, izjavio je kako je distrikt na važnom mjestu u Turskoj na ruti ptica selica. Kaygisiz je kazao kako je gotovo polovina od 500 vrsta ptica koje se mogu vidjeti u Turskoj, primijećena i u Ayvaliku.

Najveću pažnju turista koji to područje posjećuju u ljetnom periodu, zaljubljenika u fotografiju, ali i posmatrača ptica privlače upravo flamingosi.

Kaygisiz je kazao kako zbog male močvarne površine u Ayvaliku broj flamingosa koji tu borave nije naročito veliki. Ipak, na pet lokacija u distriktu u manjim grupama otkriveno je gotovo hiljadu jedinki. Veliki broj ovih ptica moguće je primijetiti u laguni Đavolja trpeza (Seytan Sofrasi) površine 17 hektara.

Istakao je kako flamingosi vole plitku vodu, a hrane se račićima, algama i sitnim škampima i da takav način ishrane utječe na njihov izgled.

”Ove ptice u Ayvaliku nije moguće vidjeti samo tokom tri mjeseca u godini. Za vrijeme perioda parenja odlaze na jezero Tuz i nakon toga se ponovo vraćaju“, pojasnio je Kaygisiz.

Kazao je kako su močvarne površine u Ayvaliku smještene u blizini naselja, zbog čega flamingosi tu ne polažu jaja nego preferiraju područja koja su mirna i udaljena od ljudi.

U Ayvaliku je moguće vidjeti i druge vrste ptica koje tokom seobe lete iznad tog distrikta i grčkog otoka Lezbos.

”Mnogi posmatrači ptica i fotografi ovdje mogu vidjeti flamingose, ćukavice, kolibrije, utve, patke zviždare i kržulje“, rekao je Kaygisiz.

Smatra kako je upravo ova raznovrsnost vrsta ptica razlog zbog kojeg u Ayavalik u posljednjih nekoliko godina dolazi sve više fotografa, ali i drugih posjetilaca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije