Prošetajte zidinama starog Sarajeva

Semra Dzaferovic
Prošetajte zidinama starog Sarajeva
Radiosarajevo.ba / Faruk Zametica
Ostaci kamenih zidina staroga grada s tabijama i kapijama još uvijek su vidljivi u sarajevskom naselju Vratnik i stoje kao svjedoci nekadašnjeg vremena još od srednjeg vijeka.

Danas ovo kulturno-historijsko bogastvo stoji kao podsjetnik na to kako je grad nekada izgledao.

U sklopu bedema nekada se nalazilo pet tabija: Strošićka, Žuta ili Jekovačka, tabija na Ravnim bakijama, tabija na Zmajevcu, Bijela i tri kapi-kule: Višegradska, kapi-kula na Ploči i kapi-kula na Širokcu, te pet kapija i nekoliko kapijica, piše na stranici Kulturno-nasljedje.com.

Najočuvanije danas su Bijela i Žuta tabija, te tri spomenute kapije, pri čemu baš Bijela tabija predstavlja jedan od najimpozantnijih i najvrednijih objekata graditeljskog naslijeđa ovog prostora. Dominantan položaj Bijele tabije u odnosu na prirodni amfiteatar historijskog gradskog jezgra, te pogled koji se pruža duž rijeke Miljacke sve do savremenih stambenih naselja na zapadu Sarajeva, čine specifičnu, gotovo sasvim prirodnu, koreografiju prirode i ljudskog stvaralaštva, piše na stranici Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa BiH.

O vremenu nastanka Bijele tabije, nekadašnjeg važnog strateškog i vojnog utvrđenja grada, do danas su izrečena različita mišljenja. Prema jednom, objekt je nastao oko 1550. godine (mišljenje je zasnovano na podacima koje daje putopisac Katarino Zeno), a porušena je u vrijeme izgradnje Vratničkog grada i na njenom mjestu je izgrađena nova utvrda, koju danas prepoznajemo po poligonalnom obliku.

Prema drugom mišljenju, na mjestu Bijele tabije se još u srednjem vijeku nalazila tvrđava, koja nije bila veća od uobičajenog tipa srednjovjekovne odbrambene utvrde koja štiti otvoreno naselje (podgrađe) u njenoj blizini.

Na Vratniku je, kraj samih kuća, još uvijek moguće vidjeti i ostatke zidina koje je potrebno restaurirati jer predstavljaju izuzetno važno kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

U našoj fotogaleriji prošetajte zidinama starog Sarajeva i probajte bar na trenutak zamisliti kako je ovaj dio grada nekada izgledao...

Graditeljska cjelina “Stari grad Vratnik” u Sarajevu je 2005. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čine: ostaci zidova starog grada s tabijama, kapi-kulama i kapijama i pokretno nasljeđe pronađeno na arheološkom području koje se nalazi u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo i u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije