Proljeće stiglo na Ramsko jezero: Hercegovački biser nestvarne ljepote

Radiosarajevo.ba
Proljeće stiglo na Ramsko jezero: Hercegovački biser nestvarne ljepote
Foto: Sead Pračić / Ramsko jezero je jedno od najljepših jezera u Europi

Ramsko jezero u Bosni i Hercegovini zasigurno je jedno od najljepših jezera u Europi. Smješteno je u gornjoj ramskoj kotlini na sjeveru Hercegovine, na području između općine Prozor – Rama. Fascinante prizore Ramskog jezera nam je poslao naš čitatelj Sead Sejo Pračić.

Ramsko jezero okruženo je strmim vijencima planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana, te ujedno predstavlja i idealno mjesto za izletnike, a za vrijeme vrućih, ljetnih dana idealno je mjesto i za kupanje.

Iako je nastalo kao rezultat potapanja rijeke Rame 1968. godine prizor Ramskog jezera čini se nestvarnim. Njegova maksimalna dužina je 12 kilometara, površina oko 1500 hektara, najveća dubina 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

Posebnu ljepotu Ramskom jezeru daju ostrva i poluostrva, među kojima je napoznatije Šćit, gdje se nalazi Franjevački samostan Rama – Šćit.

Franjevci, koji u Bosni djeluju od kraja 13. vijeka, podigli su samostan u Rami najvjerovatnije u 15. stoljeću, prije dolaska Turaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije