Festival ekstremnih sportova: Predstava u zraku

AA
Festival ekstremnih sportova: Predstava u zraku
U turskoj provinciji Samsun održava se festival ekstremnih sportova "Falcon Fest". Četvrtog dana festivala base skakači su napravili svojevrsnu predstavu u zraku skokovima s litice na visini od 324 metra u kanjon Sahinkaya, javlja Anadolu Agency (AA)

Sportisti su se, nakon skoka s litice, uspješno spustili na platformu u jezeru Altinkaya.

Profesionalni base skakač Cengiz Kocak i sportista Ferdi Soy izveli su zajednički skok. Gledaoci su bez daha posmatrali performans i njihovo spuštanje na platformu.

Kocak je za Anadolu Agency (AA) izjavio kako je prvi put s tačke od 324 metra skočio prije dvije godine.

Dodao je kako je kanjon Sahinkaya centar za ekstremne sportove u Turskoj.

"U Samsun je za base skakanje došlo deset sportista iz pet zemalja. Nije riječ samo o base skokovima, nego i nekoliko sportskih grana poput penjanja, paraglajdinga, paramotora, slacklinea, highlinea, trekkinga i brdskog biciklizma", kazao je Kocak.

Skakao je s lokacija u 45 zemalja, ali kanjon Sahinkaya za njega zauzima posebno mjesto.

"Kanjon Sahinkaya u budućnosti će moći biti domaćin velikim organizacijama i festivalima. Uz 'Falcon Fest' će biti područje poznato širom svijeta", smatra Kocak.

Upozorio je kako su base skokovi izrazito opasni i nikome ih ne preporučuje.

"Naravno da me obuzme strah dok skačem, ali bitno je nešto uraditi dok imate taj osjećaj. Vjerujem u svoje znanje i iskustvo, zato mogu kontrolisati strah i strahom upravljati rizicima. Skačem uprkos strahu", dodao je.

Jedan od učesnika je i Grk Dimitris Kolliakos koji je s takmičenja u Kini došao u Samsun.

"Tamo smo imali performanse. Na Himalajima sam izveo performans na visini od 4.000 metara. Jasno je da tolike visine izazivaju strah. Na početku me strah, ali nakon određenog vremena mogu da ga pobijedim. Nastojim ljudima koji ne prelaze svoj limit, približiti ono što osjećam", pojasnio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije