Odgovorite na ova pitanja i saznat ćete da li ste dobar menadžer

Promotivni tekst
Odgovorite na ova pitanja i saznat ćete da li ste dobar menadžer
Kompanija Galup obavila je istraživanje koje je obuhvatilo 7.272 ispitanika i došlo do (za menadžere) uznemirujućih podataka: čak 50 posto ispitanika je u jednom trenutku napustilo postojeći posao jer nisu mogli sarađivati sa svojim nadređenim.

Loše liderstvo je utjecalo na kvalitet rada kod 70 posto ispitanika i to se vidjelo u (ne)ostvarenim ciljevima. To zapravo znači da je ogroman broj rukovodilaca izgubio stručne radnike samo zbog sebe. Ne zbog okruženja, pritiska, manjka beneficija ili loše zarade – već samo zbog nadređenog.

Ipak, dobar menadžer i dalje mora – prije svega – biti menadžer. Pokretač, izvor ideja i pronalazač rješenja.

Kako da znate da li realno sagledavate svoja umijeća? Evo pitanja na koja trebate odgovoriti.

Da li ste jasno definirali i predstavili viziju ili strategiju koju želite da ostvarite? Ovdje se ne računa maik zaposlenima sa nekoliko riječi i šturim objašnjenjem. Strategije se moraju definirati zajednički, morate da uključite sve koji će učestvovati u njenom stvaranju. Što je veće učešće, to će zaposleni više biti predani ostvarenju postavljenog cilja.

Da li ste sa svakim od zaposlenih razgovarali i jeste li sigurni da razumiju šta njihove dužnosti podrazumjevaju?


Istraživanje kompanije Robert Half Management Resources pokazalo je da 53 posto zaposlenih ne umije odgovoriti na pitanje kako i koliko njihov rad utječe na profit kompanije. Zato je neophodno da prvo vi – a onda i zaposleni – budete sigurni da svi razumiju važnost svoje pozicije i znaju kako da najbolje ostvare ono što je pred njih postavljeno.

Da li se redovno sastajete sa svojim zaposlenima?

Biti dobar menadžer znači biti i učitelj i mentor i podrška. Zato su redovni sastanci nužni za sagledavanje učinka i stvaranje prostora za napredak. Treba da umijete i da pohvalite i da ukažete na greške.

Da li pravilno raspoređujete posao?

Svi žele biti uspješni u svom poslu. Ukoliko vaši zaposleni dobijaju zadatke koji im leže, bit će spremni da se svaki sljedeći put još više potrude i pomognu ostalim članovima tima.

Da li javno pohvaljujete svoje zaposlene? Ne pitamo da li ih usput potapšete po ramenu, već – da li ih nagrađujete kada su se posebno istaknuli? Ovi postupci su odlična motivacija i za nagrađenog, ali i za sve ostale. Kada znaju da se njihovi napori cijene, ljudi žele da daju sve od sebe.

Dakle: Na koliko pitanja ste odgovorili potvrdno?

Ako ste dobar rukovodilac, na svako od ovih pitanja ste odgovorili sa Da. Ukoliko ima i onih na koja ste odgovorili sa Ne, to samo znači da ima prostora za napredak. Ne zaboravite - Zaposleni rijetko napuštaju kompanije, ali uvijek napuštaju loše rukovodioce. Ne dopustite da se to dogodi i vama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije