Oborili rekord: 12 dana hodali po ledu preko najdubljeg jezera svijeta

Radiosarajevo.ba
Oborili rekord: 12 dana hodali po ledu preko najdubljeg jezera svijeta
Michael Stevenson, Rob Trigwell i Scott Gilmour oborili su svjetski rekord u najbržem prelasku Bajkalskog jezera u zimskim uvjetima.

Trojica Britanaca svoj su cilj postigli 14. marta ove godine nakon 12 dana, 21 sata i 13 minuta nevjerovatne ledene pustolovine duge 636 kilometara.

Najstarije i najdublje svjetsko jezero smjestilo se u azijskom dijelu Ruske federacije. Dugo je 636 kilometara, a široko je 80 kilometara. Od januara do maja svake je godine zaleđeno, a temperature na njemu variraju od – 30 do -10 Celzijevih stepeni. Trojica prijatelja cijelu su udaljenost prešli pješke te na skijama.

Ne samo da su ih tokom puta šibali nemilosrdni vjetrovi već ih je u ostvarenju cilja usporavao i teret koji su samostalno vukli u torbama. Svaki muškarac nosio je svoju zalihu hrane za 16 dana, sve potrepštine i smeće, što je teret od 37 do 70 kilograma težine po osobi.

U prosjeku su se kretali 4 kilometra po satu, a svakoga dana jeli od 5000 do 6000 kalorija.

Iako su Britance trenirali stručnjaci za izdržavanje polarnih hladnoća u Švedskoj, Rob Trigwell tvrdi da je od fizičke spreme još važnija psiha.

“Ovo je mentalna igra, a dobar dio puta moraš se boriti protiv dosade. Iako se nalaziš s ljudima, zapravo si sam. Zaokupljen si vlastitim mislima. Kada bi mi se to dogodilo, stavio bih slušalice u uši i slušao podcastove dva do tri sata da stimulišem mozak,“ priznao je Trigwell za Daventry Express.

Michael, Rob i Scott spavali su u šatorima, a najteže im je pao prelazak posljednjih 135 kilometara koje su prešli za samo 36 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije