Nova staza na Bjelašnici: Poznata i njena trasa

Radiosarajevo.ba
Nova staza na Bjelašnici: Poznata i njena trasa
Foto: ZOI '84 / U cilju modernizacije Ski centra na Bjelašnici i povećanja obima ponude

U cilju modernizacije Ski centra na Bjelašnici i povećanja obima ponude, pristupili smo projektu proširenja postojećeg tehnološkog puta od Međustanice do Akumulacije II, te probijanju nove staze na potezu Akumulacija II do polazne stanice ski lifta Heliodrom sa probijanjem trase kroz šumsku površnu iznad Vučije jame na lokaciji Heliodroma, saopćeno je iz preduzeća ZOI '84.

„Trasa staze, se pruža od gornje tačke staze '1' na spoju sa stazom '2', do polazne stanice ski lifta Heliodrom. Izgradnjom ove staze znatno će se poboljšali kvalitet usluga na Ski centru Bjelašnica. S obzirom da izgradnjom iste imamo stazu koja po FIS-ovom pravilniku spada u manje zahtjevne (plavo-zelena kategorija) u mogućnosti smo da povećamo obim ponude i prodaje jer bi manje iskusni skijaši mogli koristiti usluge šestosjedne žičare, odnosno uspostavili bi skijašku komunikaciju Međstanica-Babin dol za rekreativne skijaše“, pojasnili su.

Dodali su da trenutno su sve staze na potezu Međustanica Heliodrom u crvenoj kategoriji, odnosno visoko zahtjevne.

Dinamika realizacije je podjeljena u dvije faze:

„Prva faza je na potezu Međustanica - Akumulacija II, postojeći tehnološki put na kojem se vrši proširenje postoječeg puta i izgradnja nove staze. I druga faza na potezu Akumulacija II - polazna stanica ski lefta Heliodrom“, naglašeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije