Nevjerovatan prizor: Prva zajednička fotografija Zemlje i Mjeseca

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan prizor: Prva zajednička fotografija Zemlje i Mjeseca
NASA je jučer objavila zajedničku fotografiju Zemlje i Mjeseca s udaljenosti od oko 5 miliona kilometara, koju je snimila letjelica OSIRIS-REx na svojem putu prema asteroidu 101955 Bennu.

Radi se o fantastičnom prizoru koji  dočarava međusobnu udaljenost Zemlje i Mjeseca u tačnom omjeru, kao i njihovu razliku u veličini.

2OSIRIS-REx je misija čiji je cilj otkriti odakle dolazimo. No, dok bi nam letjelica mogla reći neke stvari o tome gdje smo bili i kamo idemo, može nas i podsjetiti na to gdje smo upravo sad", stoji u NASA-inoj objavi.

mjesec_zemlja_nasa.jpg - undefined

Puni plan ove ambiciozne misije, čiji će troškovi prijeći cifru od milijarde dolara, je poslati letjelicu do asteroida Bennu, asteroida tipa C koji je pun ugljikovih spojeva. Kako su asteroidi 'ostatci' materijala od kojih su nastali svi planeti i mjeseci u Sunčevom sustavu, znanstvenici se nadaju otkriti nove detalje o vremenu postanka Zemlje, a možda i otkriti tragove spojeva koji su doveli do nastanka života na našem planetu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije