Nekadašnji rudnik gipsa danas najveće podzemno jezero u Europi

AA
Nekadašnji rudnik gipsa danas najveće podzemno jezero u Europi
Seegrotte, najveće podzemno jezero u Europi, nastalo usljed eksplozije koja se 1912. godine dogodila u rudniku gipsa u blizini Hinterbruhla u Austriji, privlači veliki broj turista iz cijeloga svijeta.

Nakon eksplozije donji dio rudnika sastavljen od brojnih komora i tunela je potpuno potopljen i na taj način je stvoreno najveće podzemno jezero u Europi, ukupne površine 6.200 kvadratnih metara.

Jezero je duboko od 1,5 do 12 metara

Do jezera se dolazi kroz tunel dužine 445 metara. Još od 1930. godine posjetitelji se čamcima mogu voziti kroz ovo, zaista neobično mjesto. Na 60 metara pod zemljom izložen je i pozlaćeni čamac s glavom zmaja. 

Putovanje kroz područje na kojem se nalazi podzemno jezero, sa svjetiljkama, nudi nezaboravno iskustvo.

Na ulazu u jezero se nalazi i spomen-ploča petorici turista koji su 2004. godine izgubili život u prevrtanju brodice. Nakon tragedije, turistima je zabranjeno stajanje tokom vožnje.

Rudnik gipsa je otvoren 1848. godine, a zatvoren nakon nesreće 1912.

Biznismen Friedrich Fischer 1932. godine je kupio rudnik, uredio unutrašnjost i otvorio ga za posjetitelje.

Tokom Drugog svjetskog rata rudnik je bio zatvoren, ali su njegove gornje komore i dalje korištene, u ovom slučaju za pravljenje aviona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije