Najveća evropska džamija: Pogledajte blještavilo 'Srca Čečenije' u Groznom

Radiosarajevo.ba
Najveća evropska džamija: Pogledajte blještavilo 'Srca Čečenije' u Groznom
/ Foto: TASS
Najveća evropska džamija je 'Srce Čečenije' u Groznom (Rusija). Impresivni arhitektonski kompleks zauzima površinu od 140.000 kvadratnih metara, a nosi ime Ahmata Kadirova, prvog predsjednika Republike Čečenije.

Džamija može primiti 10.000 vjernika u objektu i još toliko na prostoru ispred džamije, između nizova arkada i na otvorenom trgu. Četiri minareta koji okružuju 'Srce Čečenije' visoki su po 63 metra i najviši su u Rusiji.

Zidovi džamije iznutra i izvana pokriveni su mramorom, a za izradu ukrasa i ispisivanje 'ajeta' (stihova iz Kurana) turski majstori, koji su oslikali džamiju, koristili su čestice najčistijeg zlata.

U džamiji se nalazi 36 lustera od kristala poznatog proizvođača kristala i nakita 'Swarovski'. Za izradu ove zbirke lustera upotrijebljeno je nekoliko tona bronze i 2,5 kilograma najčistijeg zlata.

Posebna atrakcija je kompleks fontana dužine 300 metara i širine 40 metara, pri čemu najviši mlaz dostiže 100 metara visine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije