Veličanstveni prizori: Nacionalni festival cvijeta trešnje u Washingtonu

Anadolija
Veličanstveni prizori: Nacionalni festival cvijeta trešnje u Washingtonu
FOTO: AA / Nacionalni festival cvijeta trešnje u Washingtonu

Cvjetovi trešnji oko umjetnog jezera Tidal Basin, ali i na drugim lokacijama u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), privukli su brojne posjetioce nudeći im veličanstvene prizore, piše Anadolija.

Značaj trešnje i njenog cvijeta u Washingtonu ogleda se i u činjenici da se u tom gradu svake godine u martu i aprilu organizira Nacionalni festival cvijeta trešnje.

Organiziraju se manifestacije i povorke u kojima učestvuje veliki broj ljudi.

Festival se u Washingtonu održava od 1935. godine kada je pokrenut kao niz manifestacija s ciljem ujedinjavanja ljudi u najljepšem periodu godine, čemu nedvojbeno doprinosi i cvjetanje trešnje.

Na festivalu je svake godine odvojen i prostor koji predstavlja kulturu Japana, zemlje iz koje je ova trešnja i stigla u SAD. Japanska trešnja (Prunus serrulata), koju u Japanu zovu sekura, nacionalni je simbol te zemlje, a riječ je o cvjetnom stablu koje svojim beharom u obliku cvjetnog oblaka plijeni pažnju ljudi.

Japan je 1910. godine intenzivirao diplomatske odnose s Amerikom, a 1912. godine Tokio se pobratimio s Washingtonom. Tada su Japanci, u znak dobre volje i prijateljstva, Amerikancima poklonili nekoliko stabala trešnje, koje su tada zasađene u parku oko jezera Tidal u Washingtonu. 

Vremenom su stabla trešanja “osvajala” i druge krajeve grada, a od 1930. godine se smatraju jednim od njegovih glavnih simbola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije