Muzej igračaka: Predmeti koji vraćaju u djetinjstvo i svjedoče o prošlosti

Anadolija
Muzej igračaka: Predmeti koji vraćaju u djetinjstvo i svjedoče o prošlosti
Muzej igračaka, smješten u turskom gradu Antaliji, zanimljivim smatraju, ne samo djeca nego i odrasli.

Izloženo je oko 1.200 vrsta igračaka iz mnogih zemalja, a prikupljene su putem aukcija ili su ih donosili zaljubljenici u starine iz inostranstva.

Ova ustanova nije zanimljiva samo djeci, već svima onima koji se barem nakratko žele vratiti u djetinjstvo.

Saliha Ozdemir Ipek, zaposlenica Muzeja igračaka, kazala je kako muzej radi već šest godina i da ga mjesečno posjeti više od 3.000 ljudi.

Dodala kako su u muzeju izložene pojedine igračke koje se danas ne proizvode i prilagođene su modernom konceptu.

Ovo je zapravo muzej uspomena. Odrasli posjetioci ovdje mogu vidjeti igračke sa kojima su imali ili nisu imali prilike da se susretnu u prošlosti. Vraćaju se u prošlost i djetinjstvo i tako odlaze iz muzeja”, rekla je Ipek.

Dodala je kako su igračke zapravo važni pokazatelji ekonomskih prilika određenog vremena i da istovremeno pokazuju stav pojedinih država prema djeci.

Naglasila je da su igračke univerzalni jezik dječijeg svijeta i da je to najljepši način da se izrazi djetinjstvo.

”Igračke su istovremeno historijski svjedoci. Odražavaju ekonomske, političke i kulturološke prilike i karakteristike društva u kojima su proizvedene”, dodala je Ipek.

Podsjetila je kako su igračke tokom Drugog svjetskog rata korištene kao propaganda.

”Hitler je imao cilj da se uvuče u podsvjest djeci time što je 1932. naredio proizvodnju setova igračaka koje su činili nacistički vojnici. Kada je proizvodnja završena 1933. godine, to su bile najprodavanije igračke u Njemačkoj. Igračkama prozivedenim nakon što je bačena atomska bomba 1945. na Japan, Japanci su zauzimali važno mjesto u prozivodnji igračaka”, kazala je Ipek.

Setovi igračaka koje predstavljaju nacističke vojnike, ali i primjerci japanskih igračaka su izloženi u muzeju, kao i primjerak igračke svemirca koju je napravio Pascal Kaman 1982. godine, a koja je bila inspiracija za snimanje filma o E.T.-u.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije