Mekka: Nakon obavljenog hadža, muslimani će obaviti i oprosni tavaf

AA
Mekka: Nakon obavljenog hadža, muslimani će obaviti i oprosni tavaf
Nakon obavljenog hadža, pete islamske dužnosti, muslimani će obaviti i oprosni tavaf prije nego što napuste sveti grad Meku.

Simboličnim kamenovanjem stubova u Mini, koji prema islamskom vjerovanju predstavljaju šejtana, muslimani su upotpunili obrede hadža i postali hadžije.

Oprosni tavaf je jedan od najemotivnijih obreda, kada se hadžije opraštaju sa Kabom u nadi i sa željom da će ponovo doći u sveti grad Meku i klanjati u Haremi Šerifu, gdje se nalazi Kaba.

Oprosni tavaf podrazumijeva obilaženje oko Kabe, kada hadžije, nerijetko sa suzama u očima, upućuju molitve i zahvaljuju Allahu što su obavili petu islamsku dužnost.

Dok se neke hadžije pripremaju za povratak kući, drugi su na putu do Medine, gdje će posjetiti sveta mjesta u ovom gradu.

Više od dva miliona hadžija ovih dana obavilo je obrede hadža, među kojima su glavni oblačenje ihrama, boravak na Arefatu, te tavaf (obilazak oko Kabe). Iz BiH otputovalo je ukupno 1.680 hadžija i hadžinica.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromašnima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počeo je 21. augusta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije