Magija s fotoaparatom: Ovo su najbolje fotografije iz divljine u 2019. godini

Radiosarajevo.ba
Magija s fotoaparatom: Ovo su najbolje fotografije iz divljine u 2019. godini
Foto: Riccardo Marchegiani / Ženka gelade s mladunčetom starim mjesec dana

National Geographic objavio je najbolje fotografije divljih životinja u 2019. godini, a nagradu za najboljeg fotografa "divljine" je osvojio Yongqing Bao. Fotografi National Geographica osvojili su četiri nagrade. 

Na pobjedničkoj fotografiji se vidi mrmot paraliziran od straha, sa raširenim prstima i otvorenim ustima, te lisica koja se sprema za napad. Na jednoj fotografiji vidi se kaos, impuls i teror, sve ono što priroda nosi sa sobom. Nagradu je uručio Historijski muzej prirode iz Londona.

Fotografija je snimljena na Visokom platou Tibeta na 4.500 metara nadmorske visine. Često se naziva i krov svijeta, a fotografije iz ovog dijela svijeta same su po sebi jako rijetke. Međutim, fotografija mrmota i lisice koju je napravio Bao zaista je impresivna, rijetka i napravljena na mjestu na koje nije mnogo puta kročila ljudska noga.

Nagradu za mladog fotografa godine dobio je 14-godišnji Cruz Erdmann s fotografijom rijetke ovalne lignje koju je snimio tokom noćnog ronjenja. Najbolja fotografija "životinja u njihovom okruženju" snimljena je u Kini, tačnije u Kumukuli pustinji.

Fantastičnu fotografiju u kategoriji "ponašanja ptica" napravio je Audun Rikardson, a snimio je zlatnog orla. Ptici je bilo potrebno tri godine da se navikne na prisustvo kamere.

Sjajna je i fotografija u kategoriji crno-bijela fotografija. Pobijedio je Max Waugh s fotorafijom usamljenog bizona u Nacionalnom parku Yellowstone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije