Lijepe vijesti: Divlji konji opet slobodno trče Jasenovim Potocima

Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti: Divlji konji opet slobodno trče Jasenovim Potocima
Foto: RAS Srbija / Divlji konji u Jasenovim Potocima

Jasenovi Potoci kod Mrkonjić Grada do sada nisu bili poznati po dobru. Ovo povratničko selo pročulo se po najvećoj divljoj deponiji medicinskog otpada u BiH, otrova koji već 23 godine ugrožava izvorište rijeke Sane.

Međutim, iz ovog idiličnog mjesta stigle su nedavno i lijepe vesti i još ljepše slike.

U rejonu Jasenovih Potoka snimljen je čaroban prizor: divlji konji koji slobodno trče brdima i livadama, piše Blic.

Vožnja preko Kupresa u radosti iščekivanja susreta sa divljim konjima

Inače, divlji konji u ovom dijelu BiH viđani su najčešće u okolini Livna i Kupresa, a najviše ih ima na visoravni Krug, gdje živi veliko krdo od oko 150 konja.

Za divlje konje na planini Cincar zna se u cijelom svijetu

Ustvari, ovo nisu izvorno divlji, nego potomci domaćih konja, koje su još sedamdesetih godina, kada su zbog teškog života napuštali svoja sela, mještani puštali u prirodu da se snalaze.

Po nekim izvorima, pridružili su im se i konji koje su vlasnici napustili tokom rata devedesetih, kada su morali u izbjeglištvo, a hrane nisu imali ni za sebe, a kamoli za konje.

Da li su divlji konji, koji galopiraju Jasenovim Potocima, stigli sa pedesetak kilometara udaljene visoravni Krug, ili je njihova priča nešto drugačija, niko pouzdano ne zna. Ipak, svi su saglasni da su ovi ljepotani pravo blago i da ih treba čuvati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije