Kuda je išla carska džada: Mahalama sa sunčane strane grada

Radiosarajevo.ba
Kuda je išla carska džada: Mahalama sa sunčane strane grada
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Vratnik

Zovu je sunčana strana. To je ona nasuprot memli. Vratnik... Mahala koja "predstavlja" sunčanu stranu, jedna od najstarijih u Sarajevu. Mahala koja ima svoj duh i način života. Riječ Vratnik znači čvor, pretpostavlja se, jer se nalazi na "vrhu" grada.

U razvoju grada Vratnik je imao veoma važnu ulogu. Iz Višegrada se u Sarajevo dolazilo kroz Vratničku kapiju. To je jedna od pet kapija Vratničkog grada. Ne možete kazati da ste bili na Vratniku, ukoliko niste posjetili Bijelu tabiju, koja je značajan dio starog Vratničkog grada. Bila je utvrda za smještaj vojske, a sagrađena je oko 1550. godine.

Kako legende s one strane Miljacke kaže, kao vezivni materijal i uređivanje zidova korišteno je kravlje mlijeko i bjelanca od jaja. Želite li nezaboravan pogled na Sarajevo, popnite se na Bijelu tabiju.

Objekti koji krase Vratnik su svakako: Jajce kasarna, Dvije žute tabije (Jekovac i Strošići), Bedem oko Vratnika, Hendin mekteb i tri kapi kule (Višegradska kapija, Širokac i Kapi kula na Ploči).

Vratnik je slavenskog porijekla i izvedeno je od oblika Bratnik, koji se pojavljuje u turskim dokumentima u drugoj polovini 15. stoljeća. Preko Vratnika je stoljećima vodila takozvana "Carska džada", drum od Sarajeva, preko Višegrada do Carigrada. 

Prošetajte s nama vratničkim mahalama kroz našu fotogaleriju...

Prošetajte zidinama starog Sarajeva

Ostaci kamenih zidina staroga grada s tabijama i kapijama još uvijek su vidljivi u sarajevskom naselju Vratnik i stoje kao svjedoci nekadašnjeg vremena još od srednjeg vijeka. Danas ovo kulturno-historijsko bogastvo stoji kao podsjetnik na to kako je grad nekada izgledao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije