Krda slobodnih konja na Suvoj planini oduševljavaju ljubitelje prirode

AA
Krda slobodnih konja na Suvoj planini oduševljavaju ljubitelje prirode

Konji koji slobodno šetaju obroncima Suve planine na jugoistoku Srbije svojom pojavom oduševljavaju ljubitelje prirode, a ekipa Anadolu Agency (AA) je tamo zatekla jedno od tri krda domaćih brdskih konja, koliko ih trenutno živi na tom podneblju.

Desetak konja, među njima i ždrebadi, oduševljava planinare i ostale avanturiste svojom gracioznošću. Iako ih mnogi smatraju divljim, ovi konji to nisu u potpunosti, pričaju mještani okolnih sela. Riječ je o grlima koja su ranije korištena za različite poljoprivredne poslove, a koje su seljaci prije više godina pustili u prirodu. 

"Preko ljeta svako pusti svog konja na ispašu, a dok borave na planini, oni osvježavaju krv, ukrštaju se, i zato su tako lijepi i graciozni", priča Dušan Stojanović, čije se udruženje Zoo plane", između ostalog, bavi i očuvanjem autohtonih rasa.

Prema njegovim riječima, domaći brdski konj, koji je najčešće braon boje kao popularni "dorat", smatra se ugroženom vrstom, pa se za gazdinstva koja ga čuvaju dobijaju i podsticaji države.

"Domaći brdski konj je naša stara autohtona rasa, dugi niz godina se u Srbiji čuva kao radni konj, izuzetno je izdržljiv i lak za čuvanje. Otporni su na mnoge bolesti, zato su se ranije koristili i u poljoprivredi", kaže Stojanović.

Ova rasa je česta i u školama jahanja, jer su konji mirni, druželjubivi, poslušni i lako se dresiraju.

Ipak, konji koji žive na planini prinuđeni su da sami osiguraju hranu i sklonište i da se odbrane od drugih životinja, tako da su prihvatili zakone prirode i poštuju jasan hijerarhijski red u krdima. Ponašaju se poput pravih divljih konja, pa pri susretu s njima treba biti oprezan. U takvom krdu ima više kobila, a predvodnica među njima određuje kada će i kuda voditi krdo na pašu i pojilo i spremna je reagirati ako osjeti opasnost. 

"Uglavnom su alfa ženke jako agresivne, pogotovo kad čuvaju svoju ždrebad. Mogu nanijeti povrede ako im se priđe jako blizu ili ako se osjete ugroženim. Uglavnom zaplašuju ljude ili životinje. Često stradaju mladunci vukova, i to u zimskom periodu", objašnjava Stojanović. 

Kako pričaju lovci koji često borave na Suvoj planini, tamo su prisustvovali i pravim borbama pastuva. One se dešavaju kada pastuv želi preuzeti ili zadrži vodeće mjesto u krdu, a kao takav, zadužen je za davanje gena narednim generacijama.

Osim više od 1.200 biljnih vrsta, malobrojnih sokolova i orlova, gustih šuma, netaknute prirode i vrhova s kojih se pružaju prelijepi pogledi, ovi konji su razlog zbog kog Suvu planinu posjećuje sve više ljubitelja prirode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije