Konkordija: Kako izgleda život u području gdje su temperature ispod -80

Radiosarajevo.ba
Konkordija: Kako izgleda život u području gdje su temperature ispod -80
Foto: Cyprien Verseux / Život u Konkordija stanici

Cyprien Verseux, glečerolog i astrobiolog, trenutno radi na najudaljenih naučnoj bazi na svijetu: Konkordija stanici na Antarktiku. Čak je i Međunarodna stanica Mir, koja se nalazi 400 kilometara iznad Zemlje, bliža civilizaciji od Konkordije.

Kada nije zauzet uzimajući uzorke i radeći istraživanja o klimi u prošlosti naše planete, Cyprien piše blog u kojem dijeli iskustva života u ovom ekstremnom okruženju.  Cyprien i mala grupa naučnika žive u ovoj bazi, u području gdje čak ni bakterije ne mogu preživjeti: "Devet mjeseci godišnje niko ne može otići niti neko može doći. Tako je hladno da se vozila ne mogu kretati. Ovdje nas je trenutno 13 - tehničari, naučnici, kuhar i ljekar", kazao je on za Bored Pandu.

Nedostatak kisika, bjelina i zima čine da se naučnici osjećaju da žive na drugoj planeti.

"Ovo je najhladnije područje na Zemlji, temperature padaju ispod minus 80 tokom zime. Vidjeli smo sunce nekad u augustu, nakon tri mjeseca bez njega. Zrak je izrazito suh i nema dovoljno kisika", ispričao je Cyprien i nastavio:

"Ipak, Konkordija je izuzetno atraktivna istraživačima iz brojnih polja, kao što su astronomija, psihologija (Europska svemirska agencija ovdje proučava ljudsku adaptaciju na uslove koji će biti slični uslovima na Mjesecu ili Marsu), glečerologija, nauka o atmosferi i geofizika."

On i njegove kolege rasvjetljavaju priču o prošlosti naše planete, a, zahvaljujući njihovom radu, sada znamo da nivoi ugljen dioksida i metana u atmosferi nisu bili veći u posljednjih 800 hiljada godina.

No, Cyprien se voli i dobro zabaviti. Primjerice, nedavno je izašao van baze i pokušao nešto skuhati, a sve je zabilježio na briljantnim fotografijama. Naravno, ništa nije moguće skuhati, jer se sve smrzne iste sekunde, a Cyprien je još dodao:

"Nestane nam svježe hrane na početku zime - nemamo nikakvu dostavu od ranog februara do ranog novembra - pa jedemo uglavnom smrznutu hranu, koju čuvamo u kontejnerima van baze."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije