Indonezija / Kineske pande uživaju u posebnom "diplomatskom" tretmanu

07. 01. 2018. u 16:11:00 AA

Shares:3

Pande koje je prije nekoliko mjeseci Kina poslala u diplomatsku misiju, u Indoneziji imaju poseban tretman.

Pande Hu Chun i Cai Tao nalaze se u "Palati pandi" koja je u sklopu zoološkog vrta u gradu Bogor izgrađena posebno za njih.

U kompleksu zauzima površinu od 5.000 kvadratnih metara, a posebna pažnja je posvećena nizu faktora kako bi se pande tokom svog boravka što bolje osjećale.

Na gradnju kompleksa potrošeno je oko 4,5 miliona dolara, a postoji i posebna klinika za pande, o čijem se zdravlju, higijeni i spavanju brinu vrsni stručnjaci.

Palatu svakog dana može posjetiti određeni broj ljudi koji imaju priliku kupiti suvenire, a u obližnjem ugostiteljskom objektu i probati specijalitete kineske kuhinje.

Par Cai Tao i Hu Chun u Indoneziji će boraviti deset godina, a njihovo mladunče kada napuni četiri godine bit će poslano nazad u Kinu.

Slanje pandi u diplomatsku misiju praksa je koju Kina provodi već duži vremenski period. Riječ je o darivanju velikih pandi s ciljem uspostavljanja diplomatskih odnosa i kao znak dobre volje.

Direktor zoološkog vrta Taman Safari, Jansen Manansang kazao je kako je Taman Safari dolaskom pandi pretvoren u međunarodni zoološki vrt.

”Najvažnije stvari za pande su prehrana i prirodno stanište. Ovaj kompleks smo uredili s velikom pažnjom kako bi se osjećale kao da su u prirodnom staništu. Nastojimo im sve omogućiti, od bambusa kojim se hrane do brige o zdravlju", dodao je.

Kina je 28. septembra poslala dvije velike pande u diplomatsku misiju u Indoneziju, u sklopu obilježavanja šest decenija bilateralnih odnosa i jačanja prijateljstva među narodima dviju zemalja.

Kina ima 50 pandi u diplomatskim misijama širom svijeta, od toga ih je 12 u SAD-u, osam u Japanu, četiri u Singapuru, po tri u Maleziji i Španiji, te po dvije u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Austriji, Kanadi, Australiji, Holandiji, Tajlandu i Indoneziji.

Pande su ugrožena vrsta i pretpostavlja se da ih na Zemlji trenutno ima svega 1.600. Kina provodi posebne projekte zaštite te vrste koja je na rubu nestanka zbog ugroženosti njenih prirodnih staništa.

NEMA KOMENTARA