Kako izgledaju najstarija čarapa, hlače, grudnjak, kondom...

Radiosarajevo.ba
Kako izgledaju najstarija čarapa, hlače, grudnjak, kondom...
Da li ste se ikada zapitali kako izgleda najstariji primjerak čarapa, cipela, hlača, naočala, pa čak i kondoma?

U slučaju da je odgovor potvrdan, onda pogledajte našu fotogaleriju!

Najstariji pisani recept - 5000 godina

Sumerski recept za pivo iz 3000. godine prije nove ere čini pivo jakim s komadićima hljeba koji plutaju po njemu.

Najstarije naočale - 800 godina

Najstarije naočale pronađene su na Baffin otoku u Kanadi. To su bile naočale za snijeg, koje su osmišljene da smanje sunčev odsjaj iz snijega.

Najstarija skulptura ljudskog obličja – 35000/40000 godina

Venera iz Hohle Felsa je figurica žene koja je otkrivena u septembru 2008. godine tokom iskapanja u krškoj špilji Hohle Fels (Šuplja stijena) na južnom podnožju Alpa u Schelklingenu. Figurica je izrađena iz bjelokosti mamuta, a visoka je 6 cm i teška 33 grama. Starost joj je procijenjena na 35000 do 40000 godina što spada u razdoblje gornjeg paleolita.

Najstarija cipela - 5500

Mokasina napravljena od kravlje kože pronađena je u spilji u regiji Vayots Dzor u Armeniji 2008. godine. Pronađena je, navodno, samo desna cipela.

Najstariji instrument - 40000 godina

Fluta napravljena od kosti lešinara pronađena je u južnoj Njemačkoj. I ona je nađena u pećini Hohle Fels 2008. godine.

Najstarije hlače – 3300 godina

Ove hlače nađene su na ostacima šamana u zapadnoj Kini u maju ove godine.

Najstariji toaleti u kojima se mogla "proliti" voda - 2000 godina

Antički turski grad Efes imao je tada toalete u kojima se mogla "pustiti voda". Voda koja je tekla ispod mjesta za sjedenje, nosila je otpad u rijeku.

Najstariji grudnjak - 500 godina

Ovaj grudnjak je korišten između 1390. i 1485. godine u Austriji, a pronađen je 2012. godine. I prije ovih godina, grudnjaci su se spominjali u historijskoj literaturi, a tada su spominjani kao „vreće za grudi“.

Najstariji prostetički ud - 3000 godina

Ovaj prostetički ud je korišten u Egiptu, a tamo je i pronađen 2000. godine. Testovi su pokazali da je ova umjetna noga, napravljena od drveta i kože, još ispravna.

Najstarija torba - 4500 godina

Ova torba je sastavljena od psećih zuba, a pronađena je u Njemačkoj 2012. godine. Sviđa li vam se ovaj modni dodatak?

Najstariji kondom - 370 godina

Ovaj kondom napravljen od ovčije kože korišten je 1640-ih godina u Švedskoj. Pronađen je s uputama na latinskom kako ga očistiti mlijekom i tako spriječiti da dođe do zaraze.

Najstarija snimljena melodija - 3400 godina

Najstarija melodija koja je zapisana za liru, pronađena je 1950-ih godina u Ugaritu, danas dijelu Sirije. Melodija je ustvari bila himna Hurita. Možete je poslušati ovdje.

Najstariji novčić - 2700 godina

Pronađen je u Efesu u Turskoj. Samo jedna strana mu je ukrašena s lavljom glavom. Korišten je u sedmom stoljeću prije nove ere.

Najstariji globus - 510 godina

Crte planete su urezane na jaje noja u Italiji. No, prije nego što su njegovo porijeklo i datum mogli biti provjereni, on je prodat privatnom kolekcionaru u Londonu 2012. godine.

Najstarije čarape - 1500 godina

Ove egipatske vunene čarape, koje idu uz sandale, ispletene su negdje između 300 i 499 godine prije nove ere. Pronađene su u 19. stoljeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije