Jesen u Kapadokiji: Prelijepi krajolik iz zraka

Anadolija
Jesen u Kapadokiji: Prelijepi krajolik iz zraka
Kapadokija, u općini Goreme, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu.

Kraj je poprimio najljepše boje jeseni u kojima uživa veliki broj turista iz svih dijelova svijeta. Poseban doživljaj za njih je to što ovaj kraj, koji je na listi svjetske baštine UNESCO-a, mogu posmatrati iz balona koji su glavna atrakcija ovog turskoj mjesta.

Inače, vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može voziti balonom. U gradu Goreme živi 2.100 osoba. Dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona. Svaki balon može voziti do 20 osoba. Godišnje Kapadokiju posjeti oko 2,5 miliona turista.

Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom historije u Kapadokiji ostavili tragove vlastitih civilizacija, gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije