Iz Grada najavili: Uskoro obnova Bistričke stanice, spremno 960.000 KM

Fena
Iz Grada najavili: Uskoro obnova Bistričke stanice, spremno 960.000 KM

Sada oronuli nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a nekada reprezentativna željeznička stanica na Bistriku koju je čuveni „Ćiro“ posljednji put napustio 1978. godine, uskoro će postati mjesto susreta kulturnih društvenih događaja značajnih za Sarajevo.

Stara željeznička stanica u sarajevskom naselju Bistrik konstantno je izložena urušavanju i propadanju, ali iz Gradske uprave Grada Sarajeva najavljuju njenu skoru rekonstrukciju.

Ističu da će nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa Bistričke stanice, Grad Sarajevo dobiti odobrenje za rekonstrukciju tog objekta te je za tu svrhu izdvojeno 960.000 KM iz neto dobiti koje je Javno preduzeće Sarajevo ostvarilo tokom 2018. godine.

„Rekonstrukcija i restauracija jedine željezničke stanice iz perioda Austro-Ugarske, kojom bi se zgrada vratila u stanje u kakvom je bila, s krajnjim ciljem pretvaranja Bistričke stanice u značajnu kulturnu instituciju i turističku atrakciju, ima veliki značaj za Sarajevo“, kazali su za Fenu iz Gradske uprave.

Ističu da Bistrička stanica ima veliki turistički potencijal svojom lokacijom i fantastičnim položajem unutar gradske zone, s kojeg se pruža fascinantan pogled na grad.

„Namjera je da se pronađe najefikasniji i najbolji put ka obnovi ovog nacionalnog spomenika, kao vrijednosti koju Grad želi sačuvati“, naglasili su.

Podsjećaju da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici 20. februara usvojilo Odluku kojom je data saglasnost gradonačelniku i Pravobranilaštvu Grada Sarajeva da preuzmu sve pravne, tehničke, administrativne i finansijske aktivnosti, kao i da poduzmu radnje na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u cilju realizacije Projekta obnove.

Zgrada željezničke stanice Bistrik u Sarajevu izgrađena je davne 1906. godine, iako prvi voz u Sarajevo ulazi 5. oktobra 1882. godine, a dovlači ga tada popularna lokomotiva "Rama".

Oni koji se sjećaju čuvenog filma Hajrudina Šibe Krvavca „Valter brani Sarajevo“ iz 1972. godine, sigurno pamte i kadrove snimljene na bistričkoj stanici kada Valter sa saborcima zauzima lokomotivu legendarnog „Ćire“, voza koji je do sredine sedamdesetih na ovu stanicu svakodnevno stizao i koji je mnogima do danas ostao u sjećanju.

Ukidanjem Istočne pruge 1973. godine, stanica Bistrik u potpunosti gubi svoj osnovni značaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije