Ispred sarajevske Katedrale torta u obliku zastave sa ljiljanima

AA
Ispred sarajevske Katedrale torta u obliku zastave sa ljiljanima
Foto: AA / Torta ispred Katedrale
Povodom Dana nezavisnosti, 1. marta, ispred sarajevske Katedrale podijeljena je torta građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Najveća torta u obliku zastave s ljiljanima, dimenzija 3 x 1,5 metar, izazvala je veliko interesovanje građana koji su u velikom broju dan odlučili provesti u šetnji sarajevskim ulicama.

Nihad Aličković, osnivač Pokreta "AntiDayton", koji su organizovali podjelu torte, izjavio je za AA da posljednjih godina na simboličan način obilježavaju datume važne u historiji BiH.

"Povodom Dana nezavisnosti, mi kao pokret koji obilježava sve bitne datume, odlučili smo se i ove godine da na poseban način obilježimo Dan nezavisnosti BiH. Željeli smo da tim povodom napravimo zastavu ovih dimenzija tri metra sa 1,5", pojasnio je Aličković.

Cilj je, kako je kazao i odati poštovanje svima koji su pod ovom zastavom dali svoje živote za ovu domovinu.

"Sigurno je najveća torta koja je urađena u obliku zastave RBiH", dodao je Aličković.

I na Trgu oslobođenja "Alija Izetbegović" organizovano je druženje i zabava za sve građane u organizaciji Vlade Kantona Sarajevo.

Dan nezavisnosti Bosne Hercegovine na ovaj način je prvi put u Sarajevu svečano obilježen i na otvorenom, različitim zabavnim i kulturno-umjetničkim programom namijenjenim mališanima.

U prazničnoj atmosferi, svojim nastupima predškolski i školski horovi, mladi plesači i pjevači, folklorni ansambli, uz recitale i video prezentacije, zabavljli su sve koji došli uveličati prvomartovsku svečanu atmosferu.

Sa kositimiranim glumcima posjetitelji su imali priliku napraviti zajedničke fotografije u posebno dizajniranim selfi kornerima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije