Grdosija kapaciteta 300 tona: Najveća dizalica u BiH stigla u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Grdosija kapaciteta 300 tona: Najveća dizalica u BiH stigla u Sarajevo
FOTO: Facebook / Dizalica stigla na gradilište

Na gradilište IX transferzale stigla je najveća dizalica u Bosni i Hercegovini kapaciteta 300 tona, koja će u narednim danima vršiti montažu konstrukcije mosta (nadvožnjaka) preko željezničke pruge.

Objavio je to na Facebooku Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad. Dolazak dizalice, neplanirano, poklopio se sa Danom općine Novi Grad.

"Bolji poklon ili radosniju vijest na rođendan općine nismo mogli dobiti", napisao je Efendić.

Podsjetimo, na nedavnom sastanku općinskih i kantonalnih funkcionera postignut je dogovor kako bi se otkočio nastavak izgradnje 9. transverzale, koja se gradi u općini Novi Grad Sarajevo.

Investitori ovog višemilionskog infrastrukturnog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.

Obzirom da je tokom realizacije ovog kompleksnog i velikog projekta često dolazilo do zaustavljanja radova prošlomjesečni susret bio je jedan u nizu sastanaka održanih na inicijativu Općine, a koji je rezultirao pozitivnim rješavanjem problema, zbog kojeg su radovi na 9. transverzali bili zaustavljeni.

Postignut je dogovor da će Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, uz saglasnost Ministarstva saobraćaja KS finansirati demontažu i ponovno vraćanje jednog kolosijeka željezničke pruge na stanici Alipašin Most i kontaktne mreže kao dodatni posao na ovom projektu, a koji je neophodan kako bi se izvršila montaža same konstrukcije mosta (nadvožnjaka), najvažnijeg objekta na 9. transverzali. 

Osim rješevanja pitanja finansiranja demontaže i ponovnog vraćanja kolosijeka željezničke pruge, dosta vremena izgubljeno je i čekajući saglasnost Željeznica FBiH o tehnologiji postavljanja konstrukcije sa kojom je povezana željeznička pruga, a kojom se svakodnevno odvija željeznički saobraćaj.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije