Gotička crkva u srcu Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Gotička crkva u srcu Sarajeva
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Crkva svetog Vinka Paulskog

Crkva svetog Vinka Paulskog je gotička rimokatolička crkva u središtu Sarajeva. Posvećena je sv. Vinku Paulskom i nalazi se u sklopu samostanskih zgrada Sestara milosrdnica.

Godine 1844. zagrebački nadbiskup i kardinal Juraj Haulik doveo je u Zagreb Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga, gdje im je podigao samostan, a jednu je crkvu posvetio njemu. Nepunih 30 godina poslije, 1871. su godine na poziv apostolskog vikara Paškala Vuičića u Sarajevo došle sestre sv. Vinka iz Zagreba. Smjestile su se u ženskoj pučkoj školi, u kojoj nisu imale odgovarajuće uvjete.

Ženska pučka škola u kojoj su one djelovale je izgorila 1879. godine, te se nešto moralo učiniti. Na to je u junu 1882. godine zemljište za crkvu kupio biskup Josip Štadler. Planiralo se izgraditi crkvu, samostan i školu. Gradnja je bila gotova 1883. godine. Sagrađene objekte je darovao tim redovnicama, kojima ta crkva i danas pripada.

Crkva je stradala u ratu u BiH od srpskih granata. Pri tim su granatiranjima oštećeni crkveni krov te slika Marija i Marta Gabrijela Jurkića. Nakon rata obnovile su crkvu.

Kako izgleda danas pogledajte u našoj fotogaleriji...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije