Fotoreportaža iz Grada svjetlosti: Pariz u očima slučajnog prolaznika

A.I.M, Dž.K,
Fotoreportaža iz Grada svjetlosti: Pariz u očima slučajnog prolaznika
Foto:Dženan Kriještorac / Pariz: Grad svjetla i ljubavi

Iako bi možda bilo dovoljno reći da Pariz svake godine posjeti više od 40 miliona turista, što itekako govori o njegovom bogatstvu i provlačnosti, uz fotoreprtažu fotografa Radiosarajevo.ba navest ćemo i nekoliko zanimljivosti o ovom magičnom gradu.

Pariz, je smješten na obalama rijeke Sene u sjevernoj Francuskoj, a glavnim gradom postao je u 12. stoljeću za vrijeme kralja Filipa Augusta i to je ostao do danas, uz pauzu od četiri godine za vrijeme njemačke okupacije kada je glavni grad vio Vichy.

Francuzi pravim Parizom smatraju dio grada uokviren perifernim autoputem.

Eiffelov toranj je izgrađen za svjetsku izložbu 1889. godine, i služio je kao glavni ulaz. Plan je bio da bude uklonjen nakon 20 godina. Građani Pariza smatrali su ga ružnim i jedva su čekali njegov kraj. Ipak vojska je ubrzo otkrila da je vrlo efikasan kao divovska antena što je osiguralo njegov opstanak.

Pariz: Grad svjetla i ljubavi - undefined

Foto:Dženan Kriještorac: Pariz: Eiffelov toranj očarava znatiženjne turiste

 Za farbanje Eiffelovog tornja potroši se 50 tona boje svakih 7 godina.

Pariz je poznat je kao grad ljubavi, svjetla, mode, najfinijih parfema, kroasana i vrhunskih francuskih vina, grad umjetnosti i fascinantnih građevina.

Najstariji most u jednoj od najatraktivnijih europskih destinacija je Pont Neuf (novi most).

Louvre je jedаn od nаjvećih i nаjpoznаtijih muzejа nа svetu, nаlаzi se nа obаli Sene. Izgrаdnjа pаlаte Louvr zаpočetа je 1204. godine, a prerаđivаn i dogrаđivаn je sve do 1848.

Početkom 20-og stoljeća u Parizu je postojao zoo kojem su držali ljude iz francuskih kolonija, Madagaskara, Indije, Kine, Sudana, Konga, Tunisa i Maroka. Više od milijun ljudi je posjetilo ovaj zoo.

Na samo tridesetak kolometara od Pariza nalazi se Disnneyland, raj za djecu, prepun likova iz bajki i dobro poznatih crtaća uz pregršt pozorišnih predstava tokom svih sedam dana u nedjelji.

Pariz: Grad svjetla i ljubavi - undefined

Foto:Dženan Kriještorac: Pariz: Disneyland raj za djecu i odrasle

Dakle, ukoliko ste ljubitelj kulture, svjetlosti, umjetnosti , urbanog života i uličnog slikarstva, likova iz crtića, pogledajte fotogaleriju Radiosarajevo.ba i pakujte kofere!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije