Festival lala: Stvaranje mostova između različitih kultura

Festival lala: Stvaranje mostova između različitih kultura
U australijskom Melbourneu počeo je tradicionalni Festival lala, cvijeća koje obilježava jedan historijski period, kulturu Istoka, mitologiju, a posebno mjesto zauzima i u književnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Festival je prvi put 2005. godine organizovala Platforma turske kulture u Australiji. Ove godine se na području Silvana u Melbournu održava po 13. put.

Tokom Festivala, koji završava sutra, posjetitelji će imati priliku uživati u turskoj muzici, narodnim igrama, ebru kao i ostalim aktivnostima koje promovišu tursku kulturu.

Predsjednik Platforme Hilkat Ozgun izjavio je za AA da je prvobitni cilj festivala promocija turske kulture.

Također, istakao je, cilj je i stvaranje mostova između različitih kultura. Ozgun je pojasnio da je veliki broj posjetitelja iznenađen činjenicom da porijeklo lala dolazi iz Turske.

Iako je ovaj cvijet danas simbol Holandije, on ne potiče sa njene teritorije, a nije oduvijek bio ni predmet obožavanja njenih stanovnika.

Prvi tragovi o porijeklu ovog cvijeta datiraju iz 12. vijeka, a historičari su uspjeli ustanoviti da lale rastu već hiljadama godina, na području između sjeverne Kine i južne Evrope. Ipak, prva „groznica“ vezana za ovaj cvijet dogodila se u oblastima koje danas pripadaju Turskoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije