Dzud: Ekstremni vremenski fenomen koji mijenja način života mongolskih nomada

Radiosarajevo.ba
Dzud: Ekstremni vremenski fenomen koji mijenja način života mongolskih nomada
Foto: National Geographic / Katie Orlinsky posjetila Mongoliju
Drugi put u ovoj deceniji ekstremni zimski uvjeti u mongolskim stepama uzrokovali su smrt ovaca, koza, goveda, kamila, životinja na koje se tradicionalno stočarsko stanovništvo oslanja kako bi preživjeli.

Zbog dugotrajne suše duž granice s Rusijom na sjeveru zemlje, nomadi su bili suočeni s nedostatkom hrane za stoku, pa su ovogodišnje zalihe za zimu bile dosta manje nego inače. Ukoliko lošu zimu bude pratilo siromašno ljeto, nomadi će imati mnogo problema. Tokom januara temperature su se spustile i do -50 stepeni Celzijusa zbog čega je umrlo 700.000 životinja.

Surovi zimski uvjeti koji su uzrok smrti velikog broja stoke u Mongoliji imaju svoj naziv, a ovaj fenomen zove se "dzud". Ovaj fenomen sada se dešava mnogo češće i čini se da će biti još gore. Mnogi vjeruju da to ima veze s klimatskim promjenama, a naučnici su već dokazali da zagrijavanje Arktika uzrokuje teže zime u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Prije smo imali četiri godišnja doba, a sada imamo samo tri. Prije su juni, juli i august bili topli s kišom, rasle su brojne vrste trava, a životinje bi se udebljale. Sada nemamo kiše, a vjetar osuši travu. Ništa više nije kao što je bilo", kaže lokalni guverner Batjargal.

Ovo nije opasnost samo za stoku, nego i za tradicionalni nomadski način života. Lišeni životinja koje su uginule zbog surovih vremenskih uvjeta prouzrokovanih promjenom klime, hiljade stočara ide u prijestolnicu Ulaanbaatar u nadi da će školovati svoju djecu i pronaći posao. Pronalazak rješenja je otežan zbog toga što je teško predvidjeti dolazak dzuda.

"Ne postoji uzorak koji možemo pratiti i reći ovo će dovesti do problema. Čak i kada imamo dugoročne prognoze, teško je predvidjeti koliko će to trajati. Postoji mnogo ranjivosti u klimatskim obrascima", kaže Bradfield Lyon, istraživač klime na Univerzitetu Maine.

Postoji nekoliko kategorija dzuda. Bijeli, koji je poznat po teškom snijegu i koji sprječava životinje da dođu do hranilišta. Crni koji je se odlikuje nedostatkom padavina i dugim sušnim mjesecima, zbog čega stoka nema šta da jede. Željezni, kada je sve okovano ledom, uključujući pašnjake, koji su glavni izvor hrane životinja. Te hladni, kojeg karakterišu izuzetno niske temperature što uzrokuje to da životinje mnogo brže tope masne naslage.

Od početka 2000. godine ovaj fenomen je ubio više od 20 miliona životinja. Dzud sada postaje norma. Prije se događao jednom u deset godina, a sada se dogodi svake godine u nekim dijelovima mongolske stepe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije