Drevne indijske kočije na zagrebačkim ulicama

Anadolija
Drevne indijske kočije na zagrebačkim ulicama
U Zagrebu se po prvi put održao drevni indijski Ratha yatra festival posvećem bogu Jagannatha, čime se hrvatska prijestolnica priključila tradiciji koja se ove godine održava u petstotinjak gradova svijeta

Šarena i rasplesana festivalska povorka krenula je sa Europskog trga, na Trgu bana Josipa Jelačića zadržala se oko pola sata, pa zatim nastavila do parka Zrinjevac gdje je postavljena bina i organiziran program uz predavanje i ples.

Isti festival, ali u puno manjem obimu već se 13 godina održava u Rijeci, dok je u europskim i svjetskim metropolama jedna vrsta tradicije, u gradovima kao što su London, Amsterdam, Berlin, New York, sa pregršt nazočnih.

U Zagrebu je nekoliko stotina ljudi sudjelovalo u vuči kočija koje nose božanstva Jagannatha, Balarama i Subhadre okružena djecom. Jagannatha znači ‘Gospodar Univerzuma’.

Procesiju prate glazbene izvedbe, plesanje i veselo pjevanje, a uz veliku kočiju, djeca i najmlađi su vukla malu kočiju.

Domaćin Ratha yatra festivala je Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Hrvatskoj, a suorganizator i pokrovitelj je indijsko veleposlanstvo i indijski veleposlanik Sandeep Kumar koji je sudjelovao na festivalu.

Festivsl Rathayatra je prvi put proslavljen u indijskom gradu Jagannatha Puriju prije više od 2.000 godina, a na Zapad ga je doveo A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, osnivač ISKCON-a, u San Francisku 1967. godine. Globalna prisutnost festivala danas nadilazi granice Indije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije