Doživite nezaboravno iskustvo krstareći između dvije čarobne barske obale

Promotivni tekst
Doživite nezaboravno iskustvo krstareći između dvije čarobne barske obale
Foto: Promo / Bar, jedinstven primorski grad koji izlazi na obalu Jadranskog mora i Skadarskog jezera

Bar, jedinstven primorski grad koji izlazi na obalu Jadranskog mora i Skadarskog jezera jedno je od rijetkih turističkih mjesta koje i nakon užurbane ljetnje sezone pruža savršeno utočište za odmor uz brojna dešavanja i zanimljive lokacije koje se mogu obići. I tokom postezone njegova razglednica je bogata i sadržajna sa krasnim plažama, modernom lukom, maslinjacima, tvrđavama, arheološkim lokalitetima, srednjovekovnim manastirima, vinskim podrumima.

Sve to se može doživjeti u maltene jednom dahu i to zahvaljujući panoramskoj ruti „Na dve čarobne obale“, dugoj 115 kilometara sa sedam vidikovaca sa kojih se pruža impresivan pogled na netaknutu prirodu, znamenitosti, ostrva Skadarskog jezera, kao i morsku obalu rivijere.

Tokom postsezone privatni smeštaj može se iznajmiti po cijeni već od 6 eura, hoteli na bazi polupansiona već od 20 eura, dok komplet plažnog mobilijara može da se nađe i po cijeni od 5 eura. U narednom periodu goste Bara očekuju brojne manifestacije na kojima će biti predstavljena gastro ponuda Bara: Maslinijada, Koštanijada, Festival vina i ukljeve. Poseti Bar! www.bar.travel

Za obilazak Panoramske rute sa foto pauzama potrebno je oko šest sati. Prolazeći njome, turisti imaju mogućnost da se spuste do najlepše plaže na Skadarskom jezeru – plaže Murići, na kojoj se mogu iznajmiti manji čamci koji turiste voze do manastira Beška, zatim da posjete crmničko selo Godinje, prvu zaštićenu ruralnu cjelinu u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra i brojne druge lokalitete.

Nakon Virpazara put vodi preko planine Sutorman koja odvaja morsku i jezersku obalu. Za predah, turistima su otvorena vrata brojnih vinskih podruma u seoskim domaćinstvima. Na Panoramskoj ruti nalaze se ostaci manastira Prečista Krajinska, jedan je od najstarijih spomenika u Crnoj Gori. Putujući između dvije čarobne obale ne može a da se ne čuje neka od legendi koje čuva stanovništvo ovog grada koji spaja različito – moderno i tradicionalno, urbano i arhaično.

Jedna takva je legenda o vilama, vilinim parama i vilinoj pećini, vezana za lokalitet Asprice, na padinama Sutormana, u kamenitoj, vodom i šumom bogatoj gori iznad Bara. Prema njoj, glavno stecište vila, koje su inače obitavale po planinama, bila je Vilina pećina - vrlo nepristupačna, u stijeni ispod sutormanskog vrha Lonac. Po narodnom predanju, nikada niko nije uspio da uđe u nju osim Iva Dragišića i to u XIX vijeku. Veruje se da su lijepe i marljive vile rado pomagale bolesnim, usamljenim i svim unesrećenim ljudima, završavajući noću poslove koje oni nisu uspjevali ili umjeli obaviti. Vile su ljudima davale savjete, korile ih i tješile, nadgledale mnogobrojne sutormanske izvore i studence, svetile se i jasnim znacima upozoravale nepoštene i neiskrene, drugovale sa čobanima i čuvale stoku.

Pripovjeda se da i su jednom prilikom, jednu vilu, koja se vraćala nakon ispomoći čovjeku koji je živio sam, vidjeli neki mlađi seljani. Zbog toga su vile, koje po vjerovanju ne smiju biti viđene ljudskim okom, danju i među narodom, odlučile da napuste taj kraj i svoju pećinu. Vila koju su vidjeli tada je rekla:

„Tako nam 365 sutormanskih izvora, mi više ovdje mjesta nemamo!“.

Ipak, nisu htjele da ih narod tog kraja pamti po zlu nego po dobru. Odlazeći, za sobom su bacale viline pare, ostavivši u amanet da svakog ko bude tom putu pronađe makar jednu vilinu paru, prati sreća u životu.

Pored neobičnog i nezaboravnog doživljaja, izazova da se pronađe neka vilina para, svojevrsnog izleta u historiju i legende, lokalitet na kojem se nalaze viline pare i vilina pećina je vrlo atraktivan, bogat brojnim vodotocima i izvorima koji liječe, sa vazduhom čiju vrijednost obogaćuju očuvane bukove i hrastove šume na Sutormanu. A to je samo jedno od mnoštva mistični lijepih i zanimljivih mjesta grada na dvije čarobne obale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije