Imate li sposobnost kritičkog mišljenja? Provjerite kojih 10 osobina ono podrazumijeva

Promotivni tekst
Imate li sposobnost kritičkog mišljenja? Provjerite kojih 10 osobina ono podrazumijeva
Foto: LINK group / Ilustracija

Ajnštajn, Henri Ford, Marija Kiri, Frojd… svojim kritičkim mišljenjem su oblikovali savremeno razumijevanje života.

Kritičko mišljenje je ono koje problemu prilazi racionalno i trudi se da ga što više pojasni, a zatim logički poveže sa rješenjem ili krajnjim ciljem. To je mnogo više od posjedovanja znanja o nekoj oblasti – ono je prije svega pristup koji vodi do najboljeg mogućeg zaključka.

Oni koji razmišljaju kritički neprestano unaprjeđuju svoja znanja i spremni su da sami ulože napore da bi nešto saznali. Upravo zbog toga su odlični stratezi i još bolji lideri.

A šta ih zapravo odlikuje?

1. Opservacija
Ovo je vještina koju usvajate u najranijem dobu: mogućnost da posmatranjem zaključite kako određene stvari funkcionišu. Koncentrisani ste na detalje i podatke prihvatate svim čulima. S vremenom, opservacija vodi do boljeg uvida u svijet oko vas i njegovog dubljeg razumjevanja.

2. Radoznalost
Odlika svakog dobrog menadžera. Zaključke ne donose samo na osnovu onoga što vide, već se uvek pitaju šta je dovelo do takvog stanja i pristupa. Radoznalost kasnije dovodi do otvorenosti za nove ideje i vuče vas ka tome da produbite svoja znanja.

3. Objektivnost
Oni koji razmišljaju kritički umiju da u većini situacija ostanu objektivni u odnosu na činjenice koje su im pružene. Svaku od informacija prihvataju s naučne strane i žele da sami provjere njenu istinitost. Naravno, nemoguće je biti potpuno objektivan, jer vas oblikuju tačka gledišta, životno iskustvo i perspektiva iz koje nastupate. Ipak, svijest o tome je prvi i najvažniji korak ka tome da uspijete da budete nepristrasni – koliko god je moguće.

4. Introspekcija
To je sposobnost da razumijete zašto o određenim stvarima mislite baš na način na kakav ih poimate. Tako primjećujete koja znanja vam možda nedostaju i kojim problemima pristupate sa zadrškom ili predrasudama. I tako dolazite do pravih rješenja.

5. Analitika
Analitičko mišljenje ne postoji bez kritičkog, i obrnuto. To je vaša sposobnost da analizirate informacije koje imate i razložite ih na prostije činioce i tako zaključite kako i zašto zajedno funkcionišu (ili ne funkcionišu).

6. Relevantnost
Važno je koje informacije posjedujete, ali i od koga ste ih dobili. Sposobnost da ih razdvojite i njima se koristite u skladu sa njihovom važnošću jedna je od osnovnih odlika kritičkog mišljenja.

7. Empatija
Iako djeluje da je saosećajnost u suprotnosti sa kritičkim pristupom, zapravo je potpuno suprotno. Bez empatije biste svim činjenicama pristupali naučno i hladno, ne uzimajući u obzir nasljeđe, društvene okolnosti i uopšte ljudski faktor. U današnjem poslovanju problem uvijek treba sagledavati iz svih uglova.

8. Odmjerenost
Ovo znači da nemate prema svima isti odnos i isti pristup. Kao što ste svjesni sopstvenih snaga i slabosti, isto tako treba da umijete da ih primjetite i kod drugih i da se u skladu sa tim ponašate. Umjeće da prepoznate ko će na koji način najbolje doprinjeti ostvarenju cilja jeste odlika vrhunskih lidera.

9. Izazovi
Nijedno stanje ne prihvatate kao konačno i spremni ste da ukažete na greške koje se dugo ponavljaju ili na probleme koji se uvijek rješavaju na isti način – a možda postoji mnogo bolji.

10. Kreativnost
Ne pristajete na standardna rješenja ako znate da postoje bolja. Uvijek sagledavate širu sliku i svjesni ste posljedica onoga što radite. Želite da isprobate nove načine, makar se oni na kraju pokazali i kao pogrešni.

Osim toga, vrlo je važno da aktivno slušate i umijete da jasno iznesete svoj plan ili ideje. Tako poslovni ciljevi prestaju da budu problemi i postaju projekti, koji se zajedničkim zalaganjem lako (ili mnogo lakše) dešavaju i ostvaruju.

Naravno, kao i sve druge važne stvari – uspjeh u kritičkom mišljenju se uči i traži uloženo vrijeme i napor. Ali kritičko mišljenje se može trenirati. Zato je sada pravi trenutak da počnete školovanje za menadžera i izbrusite svoje vještine kritičkog mišljenja kroz rad na praktičnim projektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije