Svijet / Da li biste se usudili posjetiti ih: Upoznajte najopasnije turističke destinacije

18. 04. 2017. u 20:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares:1

Brojni turisti diljem svijeta sve više teže za uzbuđenjima koja im konvencionalne turističke destinacije ne mogu ponuditi, te se stoga odlučuju za one mnogo uzbudljivije.

Za takve na svijetu postoje brojna mjesta koja su pravi raj na zemlju, ukoliko volite da vam odmor bude začinjen opasnošću, a Brightside otkriva koja su to mjesta.

Dolina smrti u SAD -u
Može se smatrati vrelom rernom planete Zemlje. Zapanjujuća pustinja drži rekord kada je riječ o temperaturi, koja može da dostigne 56,7 stepeni. Bez obzira na to koliko vam je tvrda koža, jako sunce i vrelina će vas brzo iscrpjeti. Ako kod sebe nemate vodu, preživjećete samo 14 sati.

Danakilska pustinja u Eritreji
Od drugih pustinja se razlikuje po temperaturi od oko 50 stepeni, brojnim aktivnim vulkanima i gejzirima koji prskaju otrovne gasove. Mnogi ovo mjesto nazivaju paklom na Zemlji, ali i dalje privlači hrabre entuzijaste. Svako ko želi da posjeti ovu pustinju mora da zna da je odlazak bez stručnog vodiča strogo zabranjen.

Mount Washington u SAD-u
Planina koja drži svjetski rekord po brzini vjetra na površini Zemlje. Najveća zabilježena brzina iznosila je 327 kilometara na sat. Jačina vjetra nije jedino šta je opasno ovdje. Na ovom području temperatura može da padne čak 40 stepeni ispod nule, a jake sniježne padavine čine da planina, iako ima prosječnu nadmorsku visinu, bude vrlo opasno mjesto. Opterećenje koje ljudsko tijelo ima ovdje može se uporediti sa opterećenjem koje se doživi na planini Mount Everest.

Vulkan Sinabung u Indoneziji
Aktivan vulkan koji se nalazi na ostrvu Sumatra. Erupcije koje ostavljaju ljude bez kuća su ovdje česte. Gradovi i sela koja se nalaze u blizini vulkana potpuno su bili prekriveni lavom i pepelom poslije erupcija koje su se dogodile 2010., 2013., 2014.. i 2015. godine. Posljednja erupcija bila je 27. februara 2016. i tada su smrtonosan vulkanski gas, kamenje i pepeo izbačeni na više od 2.500 metara. Niko ne može da predvidi šta će ovdje biti već sutra.

Ostrvo zmija u Brazilu
Ostrvo skriveno na obali Brazila prepoznaje se kao najopasnije mjesto na svetu. Razlog za to je vrlo jednostavan. Ovdje žive najotrovnije zmije i to u prosjeku pet primjeraka zlatne zmije po kvadratnom metru. Nakon brojnih priča o stradanju posjetilaca, brazilska vlada je zabranila iskrcavanje na ostrvo.

Dolina smrti na Kamchatki
Rusko poluostrvo ima svoju dolinu smrti, u blizini doline gejzira. Visoka koncentracija otrovnih gasova u ovom području predstavlja opasnost za sav živi svijet. Biljke i životinje brzo uginu, dok ljudi dobiju groznicu, vrtoglavicu i bude im hladno.

Nacionalni park Madidi u Boliviji
Na prvi pogled ovo mesto je živopisno, ali je u stvari vrlo opasno i to zato što poseduje otrovan i agresivan biljni svijet. Kontakt sa nekom od biljaka može da izazove ozbiljan svrab, osip i vrtoglavicu. Čak i mala rana može da se inficira tropskim parazitima.

Kraljevstvo slonova u okrugu Konburi na Tajlandu
Ovdje je turistima zanimljivo da dođu, jer mogu slobodno da se voze splavom i hrane krokodile. Splav je napravljen od drveta i održavaju ga plastični burići. Turistima zakače meso na štap za pecanje i na taj način hrane krokodile, a zanimljivo im bude i da izmaknu štap baš u trenutku kad se životinja dovoljno približi hrani.

Koraljno ostrvo Bikini u okviru Marshalovih ostrva
Pošto se nalazi izgubljeno usred okeana, ostrvo djeluje kao raj. Nažalost, služilo je za brojne nuklearne probe koje su ga učinile radiokativnim. Stanovnici su bili prisiljeni da se isele, a ostrvo je i danas, zbog visoke radijacije, opasno za život.

Afarska depresija u Etiopiji
Vulkan Erta Ale je jedan od najopasnijih vulkana na svijetu. Manji zemljotresi konstantno potresaju ovo područje i ujedno stvaraju duboke ponore. Potresi se dešavaju zato što vulkan leži na dva jezera lave i njena količina se stalno mijenja.

Jezero Natron u Tanzaniji
Djeluje i kao pejzaž vanzemaljaca. Kora koju je stvorila alkalna so je toliko opasna da svi koji dođu u kontakt sa njom umiru. Plivanje u jezeru je strogo zabranjeno, a jak miris vodonika vam neće dozvoliti da se dugo divite zapanjujućem prizoru.

NEMA KOMENTARA