Bosanski stup - mjesto okupljanja bošnjačkih studenata u Medini

AA
Bosanski stup - mjesto okupljanja bošnjačkih studenata u Medini
U Medini se nalaze studenti iz gotovo svih država svijeta pa i iz onih u kojima su malobrojne muslimanske zajednice kao što je Kuba, Trininad i Tobago, Fidži...

Studenti su okupljeni u Udruženju studenata Bošnjaka Islamskog univerziteta u Medini, koje je osnovano 1999. godine. Predsjednik Udruženja je Dženan ef. Kmešničanin iz Novog Pazara.

Cilj Udruženja je međusobna podrška studenata u prcesu navikavanja na novu sredinu i studiranje. U sklopu Udruženja egzistira štedni fond kroz kojeg se poboljšava studentski standard.

Mahmut Karalić, prevodilac zbirki hadisa na bosanski jezik, je 1980. godine postao prvi Bošnjak koji je diplomirao na ovom Univerzitetu.

Pored njega u Medini su studirali Nusret Abdibegović, Mirsad Mahmutović, Muhamed Porča, Sulejman Bugari, Dževad Šošić, Elvedin Pezić, Abdurahman Kujević, i drugi...

Od 80 studenata Bošnjaka u Medini trenutno ih je pet na magistratu i tri na doktoratu.

Bosanski kutak u Poslanikovoja džamiji

Rijad Guja iz Blagaja, svršenik je Karađozbegove medrese i student magistarskog studija iz islamske ekonomije, je ovogodišnji koordinator studenata za organizaciju hadža Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Rija govori o aktivnostima studenata u vrijeme hadža i umre, te projektima koje su do sada realizirali.

"Centralna godišnja aktivnost naših studenata je pomoć u organizaciji hadža, odnosno jedan dio njih je na raspolaganju hadžijama te su podrška vodičima posebno u Meki gdje su gužve veće. Pored navedenog studenti ugošćavaju vjernike koji tokom godine dolaze na umru u Medinu te predstavnike vjerskih i državnih institucija. Udruženje realizira redovne aktivnosti za svoje članove od kojih izdavajamo mjesečna druženja, predavanja kod istaknute uleme Medine, sportske termine kao što su nogomet, bazen, izleti“.

Bosanski stub u džamiji Božijeg Poslanika a.s., je mjesto okupljanja bošnjačkih studenta na jaciji-namazu tokom cijele godine, izuzev u danima hadža.

"To je mjesto gdje se naši studenti druže i održavaju sastanke. Taj stub se nalazi na početku zapadnog proširenja Harema, na pola puta između vrata Hidžra i Bedra. Posjetioci Medine tu mogu pronaći bošnjačke studente koji će im olakšati boravak u ovom gradu”, rekao je Guja.

Bošnjački studenti su ambasadori države Bosne i Hercegovine i predstavljaju kulturu Bošnjaka u Medini. Rijad kaže da su naši studenti vrlo uspješno predstavili svoju domovinu i tradiciju u oštroj konkurenciji više od 70 država iz cijelog svijeta na takmičenju kojeg organizuje Medinski univerzitet.

"Članovi Udruženja su učestvovali na Festivalu naroda i kultura kojeg organizuje Islamski univerzitet u Medini pod pokroviteljstvom emira Medine. Jedne godine su osvojili četvrto mjesto, a druge peto u konkurencije 70 predstavnika država iz cijelog svijeta.“

Pored studenata iz Medine podršku bosanskim hadžijama čine studenti iz drugih gradova Saudijske Arabije i susjednih država te bosanski radnici u Meki.

Historije veze Medine i Meke s BiH

O prisustvu Bošnjaka na prostorima današnje Saudijske Arabije bavili su se mnogi autori u svojim istraživanjima. Hafiz Haso Popara navodi više porodica koje su bile na istaknutim položajima i koje su ostavilie brojne vakufe u vrijeme Osmanlija u Meki i Medini. U priobalnom gradu Jambou l-Bahru u blizini Medine na putu sa hadža je umro motarski muftija Mukić kojeg je naslijedio muftija Karabeg.

Nakon Austrougarske okupacije nastavilo se doseljavanje Bošnjaka u Medinu, Meku i druge gradove današnje Saudijske Arabije. Malo je poznato da je jedan od vođa otpora protiv Austrougarske okupacije u Sarajevu Hadži Lojo svoj mir pronašao u Meki gdje je bio imam i gdje je uživao velike počasti od Osmanlijske vlasti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije