Amy Winehouse: Život u slikama kreativne i autodestruktivne pjevačice

Radiosarajevo.ba
Amy Winehouse: Život u slikama kreativne i autodestruktivne pjevačice
/ Photograph: Mike Kemp/Corbis
Amy Winehouse, britanska kantautorica, preminula je 23. jula 2011. godine, u 27. godini života.

Kontroverzna pjevačica pronađena je mrtva u svom stanu u Londonu. Obdukcija je pokazala da je pjevačica preminula od trovanja alkoholom.

Winehouse se često dovodila u vezu sa  drogom, a nerijetko se u javnosti pojavljivala u vidno alkoholiziranom stanju.

Talentovana Amy je izdala tri abluma. Prvi 2003. godine pod nazivom Frank, dok je drugi, koji je nagrađen nagradom Grammy,Back to Black izašao tri godine kasnije, a Hidden Treasures 2011. godine.

Amy su pripisivane zasluge za rast popularnosti žena na muzičkoj sceni, soul muzike u cjelini, kao i za preporod britanske muzičke scene.

Amy je smrću u 27. godini postala jedna od muzičkih umjetnika iz tzv. Kluba 27. Radi se o listi muzičara koji su umrli sa 27 godina. Blues muzičar Robert Johnson je umro 1938, osnivač Rollingstonesa Brian Jones umro je 1969, Jimmie Hendrix 1970, Janis Joplin 1970, Jim Morrison 1971 i Kurt Cobain 1994.  

Porodica Amy Winhouse je uz pomoć novca koji je zaradila za svoje karijere osnovala humanitarnu fondaciju za pomoć djeci i mladima koji se bore s ovisnostima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije