Linije razdvajanja / 16 nevjerovatnih fotografija granica između država

16. 05. 2018. u 17:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares:126

Međunarodne granice mogu se vidjeti iz svemira, ali neke je potrebno tražiti povećalom

Hoće li Donald Trump izgraditi zid na granici s Meksikom tek trebamo vidjeti. Troškovi gradnje malo su 'usporili' cijeli proces.

Međunarodne granice oblikovala je historija, politika, ali i demografska kretanja, piše Express.hr.

Business Insider skupio je 16 fotografija koje prikazuju razne granice između država širom svijeta. Svoje mjesto našle su riječne granice, žičane ograde ili jednostavni natpisi pokraj ceste.

Haiti i Dominikanska republika

haiti-dominkanska-republika-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

NASA-ina satelitska snimka granice između sušeg Haitija s lijeve strane i zelenije Dominikanske Republike s desne strane.

Izrael i Egipat

izrael-egipat-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Ovu fotografiju granice između Izraela i Egipta slikali su astronauti s Međunarodne svemirske postaje. Postoji urbana legenda da je to jedna rijetkih granica tako uočljivih iz svemira.

Rusija i Amerika

rusija-amerika-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Beringov tjesnac razdvaja poluotoke Seward na Aljasci s američke strane i Čukocki s ruske strane. Sama granica SAD-a i Rusije prolazi između Velikog i Malog Diomeda vidljivih na sredini fotografije.

Argentina i Brazil

argentina-brazil-granica.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Nevjerojatni slapovi Iguazu obilježavaju granicu između brazilske države Parana i Argentinske provincije Misiones.

SAD i Meksiko

sad-meksiko-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Granica između SAD-a i Meksiko često je otvorena pustinja, ali ovdje je to žičana ograda. S desne strane je meksički grad Tijuana, a s lijeve strane je Kalifornija i grad San Diego.

SAD i Kanada

 

sad-kanada-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

SAD i Kanada imaju jednu od najdužih granica na svijetu. Duga je gotovo devet hiljada kilometara. Na ovoj slici vidite slapove rijeke Niagare koji razdvajaju provinciju Ontario i saveznu državu New York. S obje strane granice nalaze se gradovi Niagara Falls, a na ovoj slici kanadski Niagara Falls je s lijeve strane, dok je američki na desnoj.

Još jednom SAD i Kanada

sad-kanada-granica2.png - undefined

Foto: Wikipedia

Iako američko-kanadska granica prolazi hiljadama kilometara šume i ledenih pustinja, u biblioteci Haskell nalazi se jedna crta na podu koja obilježava granicu. Namjerno izgrađena s obje strane granice, biblioteka je svojevrsni fenomen prekogranične saradnje lokalnog stanovništva.

Na ovoj fotografiji, Kanada je s desne strane, a SAD s lijeve.

Italija i Francuska

italija-francuska-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Oko pet minuta prije ponoći, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici provirili su kroz prozor. Ugledali su granicu između Italije i Francuske. Tri osvijetljena područja su Torino u Italiji te Lyon i Marseille u Francuskoj. Granica je ovo slabije osvijetljeno područje na sredini fotografije.

Holandija i Belgija

holandija-belgija-granica.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Baarle-Nassau malo je mjesto na jugu Holandije. Ili na sjeveru Belgije. Ovisi s koje strane granice dolazite. Jedna od posebnosti tog mjesta je popločana granica između te dvije države.

Njemačka i Holandija

holandija-njemacka-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Poslovna zgrada Eurode nalazi se, doslovno, na granici između Holandije i Njemačke. Granica je jasno označena komadom metala, a sa svake strane nalazi se poštanski sandučić odgovarajuće države. Pomalo je bizarna činjenica da pismo s jednog na drugi kraj zgrade stiže u roku od sedam dana zato što mora putovati okolnim putem.

Indija i Pakistan

 

indija-pakistan-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Granica Indije i Pakistana već desetljećima nije stabilna, ali kao na ovoj slici, ponekad je to vidljivo iz svemira. Narandžasta crta zapravo su reflektori što ih je Indija postavila kako bi lakše hvatali krijumčare. Na gornjem dijelu slike nalazi se Indija, a na donjem je Pakistan.

Irak i Iran

irak-iran-granica1.png - undefined

Foto: Wikipedia

Ožiljci rata ne nestaju kada oružje utihne, kao što je vidljivo na ovoj fotografiji granice između Irana (gore) i Iraka (dolje). Dijagonalna crta pokazuje zonu razgraničenja, a s iračke strane vidljivi su rovovi i utvrde ostale nakon dugogodišnjeg rata tih dviju država.

Afganistan i Pakistan

afganistan-pakistan-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Vrata Torkhama jedno su od rijetkih graničnih prijelaza između Afganistana i Pakistana na Durandovoj crta. Nastala prije stotinjak godina, Durandova crta nekad je bila crta razgraničenja između britanske kolonije Indije i samostalne države Afganistana.

Švedska i Norveška

svedska-norveska-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Most Svinesund spaja Švedsku i Norvešku. Na samom mostu nalazi se obična bijela crta na asfaltu koja obilježava gdje prestaje jedna, a gdje počinje druga nordijska zemlja.

Engleska i Škotska

engleska-skotska-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Anglo-škotska granica proteže se na više od stotinu kilometara brdima i visoravnima britanskog otočja. Ograda na slici samo je jedna od oznaka granice između država Ujedinjenog Kraljevstva.

Kina i Sjeverna Koreja

kina-sjeverna-koreja-granica1.jpeg - undefined

Foto: Wikipedia

Sino-korejski most prijateljstva doista je pompozan naziv za most koji spaja Kinu i Sjevernu Koreju. Preko rijeke Yalu nekad su vodila dva mosta, ali tijekom Korejskog rata američki bombarderi uništili su oba mosta. Koreanci su popravili samo jedan i ostavili drugog uništenog kako bi svijetu mogli dokazati da su i Amerikanci nešto uništili.

 

 

 

NEMA KOMENTARA