EUzičke razglednice: Evropljani i harmonika

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice: Evropljani i harmonika

U današnjoj emisiji ćemo predstaviti neke Evropljane - istaknute umjetnike na harmonici.

Smatra se da je osnove današnje harmonike svojim izumima omogućio Christian Friedrich Ludwig Buschman iz Berlina oko 1822. godine, a prva moderna harmonika napravljena je u Beču 1863. godine.

Brzo se počeo razvijati interes za gradnju harmonika u srednjoj Italiji, a  Pietro Deiro je donio svoju harmoniku iz Evrope u Ameriku sa sobom, mnogo uradio na njenoj popularizaciji, pa se danas cijeni kao "otac" američke harmonike.

Nijemac Matthias Hohner (1833.-1902.) se proslavio gradeći jeftine harmonike za široke mase, a čuveni talijanski proivođači Mariano Dallape, Paolo Soprani, Silvio Scandalli, Armando Bugari... pojavljuju se u drugoj polovici 19. stoljeća.

Pojava popularne muzike dovodi i do prvih popularnih harmonikaša, a u prvoj polovini 20. stoljeća utjecajni su bili Pietro Frosini i braća Count Guido Deiro i već spomenuti Pietro Deiro.

Poslušajte Guida Deira.

Za razliku od ovih majstora harmonike koji su rođeni u Italiji, pa napravili karijeru u novoj domovini USA, America's Polka King Frank John "Frankie" Yankovic (1915. - 1998.) se rodio u West Virginiji u porodici doseljenika iz Slovenije. Dobitnik nagrade "Grammy", u zenitu karijere svirao je 320 koncerata godišnje, a prodao je preko 30 miliona nosača zvuka. U ovom insertu se porede Beatlesi i Frankie Yankovic:

 

Francuz Marcel Azzola (1927.) je u svojoj karijeri pratio zvijezde kao što su Boris Vian, Édith Piaf, Tino Rossi, Yves Montand, Juliette Gréco, Jean Sablon, Francis Lemarque, Gilbert Bécaud, a Jacques Brel mu viče "Chauffe, Marcel!" u pjesmi Vesoul:

 

Radio je i s poznatim imenima iz svijeta filma kao što su Claude Lelouch, Jacques Tati, Bertrand Tavernier, Claude Sautet...

Richard Galliano (1950.) počeo je svirati harmoniku pod utjecajem oca Luciana, harmonikaša koji je u Nicu došao iz Italije. U mladosti se oduševljava jazz muzikom i mogućnostima koje harmonika ima u tom području. Izdao je veliki broj izvrsnih albuma i sarađivao s imenima kao što su  Miroslav Vitouš, Jan Garbarek, Michel Petrucciani, Wynton Marsalis, Toots Thielemans...

Gigi Stok (Luigi Stocchi 1920. –  2003.), poznati harmonikaš iz Parme, utemeljitelj je orkestra "I cadetti di Gigi Stok", kompozitor i aranžer koji je dosta radio za film. Kao solista nastupao je s najuglednijim orkestrima, a njegova diskografska karijera je trajala 30 godina.

Nihad Hrustanbegović (rođen 1973. u Bijeljni) je kompozitor i harmonikaš koji živi u Amsterdamu. Nakon školovanja i osvajanja nagrada na raznim takmičenjima izdaje 2007. prvi solo CD "The Best of Concert Accordion". Svira razne stilove, a u toku karijere nastupao je i s imenima kao što su  Al Di Meola, Grace Jones...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije