Zenica za Guinessov rekord: Svi u šarenim čarapama za Svjetski dan down sindroma

Radiosarajevo.ba
Zenica za Guinessov rekord: Svi u šarenim čarapama za Svjetski dan down sindroma
Širom svijeta 21. mart se obilježava kao Svjetski dan Down sindroma.

To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija.

U samoj Bosni i Hercegovini, ovaj dan se obilježava već cijelo desetljeće. Svake godine je sve više i više učesnika, uključuju se razne organizacije, škole kao i veliki broj građana.

Povodom toga, sutra će se u BiH pokušati oboriti Guinessov rekord u najvećem broju osoba koje nose različit par čarapa ili Šarene čarape. Britanski veleposlanik, Edward Ferguson, imat će čast da otvori manifestaciju "Šarene čarape" pred mnogobrojnom publikom. 

Zenica

Centralna manifestacija će se održati u Zenici. Arena u Zenici će biti centar Bosne i Hercegovine u velikom spektaklu – obaranju svjetskog rekorda u broju osoba koje su obukle šarene čarape. Simbol različitih, šarenih čarapa se već nekoliko godina koristi za obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma, jer su šarene čarape simbol različitosti. Kroz bogat program koji će trajati od 11:00 do 14:00 prikazat će se uspješne priče o inkluziji, kroz redovne škole i sport. Organizator obaranja svjetskog rekorda je udruženje „Kreativci“ uz podršku vlasti i partnerskih organizacija, te uz donaciju 11,000 šarenih čarapa.

Mostar 

Udruga za Down sindrom Mostar za ovogodišnji Svjetski dan Down sindroma poziva sve ljude dobre volje da podrže aktivnosti kroz oblačenje šarenih čarapa i postavljanje fotografija na društvene mreže uz oznaku #obrazovanjebez diskriminacije. Udruga skreće pažnju na još uvijek široku raširenu diskriminaciju koja djeci s Down sindromom postavlja barijere pred redovne škole, te poručuju da je inkluzija u obrazovanju jedini mogući put. Na 21. mart, u hotelu Mepas, Princess dvorana u 11 sati, održat će se promocija slikovnice dječje književnice Sonje Jurić pod nazivom "Moj brat i ja" koja je posvećena djeci s Down sindromom.

Sarajevo

Udruženje "BOHEMSA" u saradnji s udruženjem "Život sa Down sindromom FBiH" organizira Javnu tribinu za studente medicinskog fakulteta 21.3.2018., od 18:00 na Medicinskom fakultetu, amfiteatar Seid Huković. Predavač je dr. Mensuda Hasahodžić, jedini bh. pedijatar-genetičar sa specijalizacijom za Down sindrom. Tema je Rana intervencija, inkluzija i jačanje kognitivnih vještina važni činioci u borbi protiv demencije i Alzheimerove bolesti u osoba s Down sindromom.

Guinessov rekord u najvećem broju osoba koje nose različit par čarapa ili Šarene čarape. Britanski veleposlanik, Edward Ferguson, imat će čast da otvori manifestaciju "Šarene čarape" pred mnogobrojnom publikom. 

plakat_carape_down_sindrom.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije