Više od 70.000 KM za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju

Radiosarajevo.ba
Više od 70.000 KM za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju
Servis centar "Dajte nam šansu-Zvjezdice" i u naredne dvije godine ponudit će besplatne usluge za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju na području cijele banjalučke regije.

To je omogućeno zahvaljujući sredstvima od 70.000 konvertibilnih maraka koje je osigurao USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).

Ugovor o dodjeli sredstava danas su u prostorijama Centra potpisali direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić i direktorica Servis centra "Dajte nam šansu – Zvjezdice" Željka Perišić Trubajić.

"Ova podrška mnogo će značiti porodicama iz Banje Luke i okolnih mjesta. U centru u
prosjeku dnevno boravi oko 20-ero djece, a broj porodica koje koriste usluge Centra uskoro bi mogao biti i znatno veći", istaknula je Željka Perišić Trubajić, direktorica Servis centra Dajte nam šansu – Zvjezdice.

Djeci s poteškoćama u razvoju u ovoj ustanovi omogućen je boravak do četiri sata dnevno, pomoć logopeda, defektologa, psihologa, medicinske sestre i socijalnog radnika i neophodna psihološka podrška porodicama, a uskoro će cijelim porodicama biti dostupne i usluge mobilnog tima.

"Ovo je četvrti servis centar u BiH koji USAID/PPMG podržava i nećemo stati na tome.
Nastavljamo i dalje da širimo mrežu servis centara i partnerskih organizacija koje rade sa osobama sa poteškoćama u razvoju. Osim aktivnosti na pružanju usluga porodicama i djeci u servis centrima, radimo i na izmjeni postojećih zakonskih rješenja koja se bave ovom problematikom, a sve kako bi osobe sa poteškoćama u razvoju prestale biti na margini društva i kako bi podršku dobile i od lokalnih zajednica, ali i entitetskih nivoa", poručio je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

USAID/PPMG podržava i rad Servis centara u Sarajevu, Foči i Tuzli, koji se bore za dostojanstveniji život porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju. 

Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama "Dajte nam šansu-Zvjezdice" otvoren je u septembru 2015. godine na inicijativu USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, a njegove usluge koristi više od 100 porodica iz cijele banjalučke regije.

Rad Servis centra podržava i Grad Banja Luka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije