Veliko srce Đane: Vraća osmijeh na lice ženama koje se liječe od raka

J. Ć.
Veliko srce Đane: Vraća osmijeh na lice ženama koje se liječe od raka
Foto: Facebook / Privatni album - Đana Lučić

Kada je Đana Lučić iz Zadra na svojom Facebook profilu objavila poziv sugrađankama koje primaju kemoterapiju da kod nje besplatno mogu ugraditi trepavice, nije mogla ni slutiti koliko će se brzo objava proširiti društvenim mrežama.

Đana je medicinska sestra koja je godinama radila u estetskoj hirurgiji, a prošle godine otvorila je i svoj salon za ljepotu.

Humanost njeguje od djetinjstva

Da se humanost treba njegovati od ranog djetinjstva i podsticati, dokazala je upravo ova skromna mlada žena.

"Sve te stvari su u meni još od mladih dana probudile humanu crtu koju sada prenosim na svoje kćeri Taru i Iskru kako djelima tako i riječima, te ponosno mogu reći da sam uspješna u tome", govori na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Lučić.

Akcija pod nazivom Za Nju (iako to ne voli zvati akcijom) traje već više od godinu dana. A, kako priča, sve je krenulo sasvim slučajno.

"Došla mi je klijentica, sa maramom na glavi i rekla 'nemam kosu, ali da bar imam trepavice'. Nakon njenog odlaska željela sam svim ženama u toj situaciji omogućiti isto - vratiti im bar malo dostojanstva, sigurnosti i osmijeh na lice", prisjeća se ova Zadranka.

Odaziv je veliki 

Kako kaže ova žena velikog srca, odaziv je danas veliki. Radi se o raznim profilima žena pa joj tako dolaze i vrlo mlade klijentice, kao i one starije od 60 godina. Međutim, to je postalo mnogo više od profesionalnog odnosa - zajedno se raduju svakom dobrom nalazu, međusobno se podržavaju, razmjenjuju recepte s cveklom i mrkvom te se zajedno smiju i plaču. 

Privatni album - Đana Lučić - undefined
Đana Lučić sa zadovoljnom klijenticom (Foto: Facebook)

"Nedavno mi se javila mlađa žena, dobila je dijagnozu te kreće s kemoterapijom. Najvjerovatnije će izgubiti kosu i bit će to šok za nju, no, s tim se ona može nositi, ali, tu su mala djeca i mama - bez kose! Stoga smo odmah krenuli sa dopunama trepavica kako bismo preduhitrili šok od gubitka kose", priča naša sagovornica. 

Kada je pitaju što to radi, ona odgovara: "To je upoznavanje, zagrljaj, sreća, tuga, ponos, novo prijateljstvo, sve velike emocije. Trebaju te velike osjećaje koji se događaju istovremeno osjetiti svi kako bi dobili odgovor na pitanje."

Lučić nam govori da je neopisiv osjećaj gledati žene kada se nakon tretmana pogledaju u ogledalo. Vidjeti taj posebni sjaj u očima, osmijeh i sreću.

Javljaju se žene iz cijele regije

U posljednje vrijeme sve više joj se javljaju oboljele žene iz Slovenije, Srbije i veliki broj iz Bosne i Hercegovine.

"Javljaju mi se žene koje se trenutno bore s opakom bolešću i istovremeno izražavaju sreću što postoje ljudi koji misle na njih, ali i žaljenje što nismo bliže, kako bi došle na tretman. Pričaju kako pate zbog gubitka kose, trepavica, obrva koje mogu nacrtati, ali trepavice ostaju netaknute", govori Lučić.

"Samo zamislite ženu koja je do jučer bila zdrava, a preko noći je ostala bez zdravlja, pouzdanja, bez trepavica, kose i obrva. One imaju djecu koja gledaju njihove promjene, a upravo zbog njih i obitelji još više pate zbog svojih promjena...

Na kraju razgovora za naš portal Đana Lučić je imala želju poslati poruku svojim kolegicama iz cijele regije da se priključe akciji, otvore svoja vrata oboljelim ženama kojima je pored mučnih dana kemoterapije potrebno samopouzdanje, osmijeh i zadovoljstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije