Usvojena inicijativa za osnivanje javne ustanove "Naučni centar za podršku inkluziji"

Radiosarajevo.ba
Usvojena inicijativa za osnivanje javne ustanove "Naučni centar za podršku inkluziji"
Nakon mjeseci neizvjesnosti i strepnje za dalje obrazovanje njihove djece, pokretači kampanje "Gdje je moja škola?", Savjet roditelja EDUS-a, najzad imaju razlog za optimizam.

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS, održanoj u srijedu 15. novembra, roditeljima je
omogućeno da prezentiraju svoju inicijativu o osnivanju nove javne ustanove "Naučni centar za podršku inkluziji", koja je ujedno bila i tačka na dnevnom redu zasjedanja i koja je, jednoglasnom odlukom Skupštine, prihvaćena sa sljedećim zaključkom:

1. Zadužuje se Vlada Kantona Sarajevo da u narednih 15 dana pristupi osnivanju interresorne grupe za sistemsko rješavanje pitanja programskih, prostornih i kadrovskih rješenja za djecu sa poteškoćama u razvoju u specijalnim javnim ustanovama u Kantonu Sarajevo, sa elaboratom kao radnim materijalom. Rok za izradu zaključaka interresorne grupe je tri mjeseca od njenog osnivanja.

2. Zadužuje se Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da pod hitno, zaključno sa 15. decembra 2017. godine izađe sa prostornim i kadrovskim rješenjem za svu djecu sa poteškoćama u razvoju, do kraja školske godine 2017/18.

3. Zadužuje se Vlada Kantona Sarajevo da za gore navedene namjene odvoji potrebna finansijska sredstva u Prijedlogu Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu.

"U mnogim zemljama svijeta, roditelji su glavni pokretači promjena u oblasti obrazovanja i prava djece s poteškoćama. Ovim aktom su im se pridružili i naši roditelji. Zadivljeni smo njihovom snagom i poletom koje su pokazali kada su, pored svojih porodičnih i radnih obaveza, našli vremena i volje da organiziraju kampanju, naprave elaborat i ostvare mogućnost prezentovanja i učešća na mjestu gdje se odluke o obrazovanju njihove djece donose - u Skupštini KS. Zaista veliki korak za djecu, ali i za
roditeljski aktivizam u našoj zemlji", istakla je predsjednica Skupštine EDUS-a, Sanela Lindsay.

"Jednoglasna odluka Skupštine KS je nama najdraža čestitka za Međunarodni dan djeteta. Hvala svim zastupnicima, te Predsjedavajućoj Ani Babić koji su glasali za i prepoznali ideju pokrenutu još na prethodnim sjednicama kroz inicijative zastupnica Neire Dizdarević, Segmedine Srne-Bajramović i Sabine Ćudić!

Radili smo dugo i naporno i prešli mnoge prepreke da dođemo na sjednicu i prezentiramo našu ideju o osnivanju Naučnog centra za podršku inkluziji i na kraju uspjeli! Kao što smo već ranije rekli, uvjereni smo da bi ovaj centar bio jedinstven u regionu i šire, na neki način dinamo za hvatanje u korak sa svjetskim inkluzivnim praksama. Smatramo da u EDUS-u imamo najvažniji resurs - znanje, da taj resurs pod hitno treba usmjeriti na cjelokupni sistem i tako riješiti preopterećenost ovog programa kao i mnoge druge probleme u inkluzivnom obrazovanju.

Odlukom Skupštine učinjen je prvi odlučan korak prema našem krajnjem cilju - sistemskom unaprjeđenju obrazovanja djece s poteškoćama. Iako se mnogo radujemo, istovremeno i strepimo za uspješno i blagovremeno sprovođenje odluke. Ipak, barem na današnji dan, želimo biti optimistični!", naglasila je predsjednica Savjeta roditelja EDUS-a, Senada Bajrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije