Sedmogodišnji dječak iz BiH kroz čokoladnu bajku komunicira sa svijetom

Jasmina Ćebo
Sedmogodišnji dječak iz BiH kroz čokoladnu bajku komunicira sa svijetom
FOTO: Facebook / Privatni album
Bajke su sastavni dio djetinjstva, neizostavni faktor odrastanja.

Bajke su književna vrsta uglavnom namijenjena djeci u kojima su ličnosti i događaji izmišljeni, mjesto i vrijeme nisu određeni, radnja se može desiti bilo kad i bilo gdje. Najčešća tema bajki je borba dobra i zla, sukob dobrih i loših likova, ali jedinstvena ljepota bajke je to što na kraju uvijek pobjeđuje dobro.

A, jeste li znali da bajke mogu biti stvarne, sa stvarnim likovima i događajima?

Jedinstven primjer je Ukijeva čokoladna bajka - životna priča, realistična, pozitivna, satkana od ljubavi, sreće i porodičnog zadovoljstva u kojoj žive tri brata, mama i tata. I ova bajka ima svog princa, svoju dobru vilu, svoje čarobnjake i vilenjake. 

Ova divna priča nastala je prije tri godine u obitelji Živković iz Prnjavora. Uroš Živković, ili Uki, sedmogodišnji mališan, ima jedan od najrjeđih sindroma na svijetu, a to je de Grouchyjev sindrom, koji se kod Ukija manifestirao tako što dječak ima problema sa sluhom. 

Godinama se obitelj borila da stidljivi Uki počne komunicirati, ali sve je išlo dosta teško do trenutka kada su otkrili jednu od najljepših čokoladnih bajki u Bosni i Hercegovini.

Naime, majka Tanja je osnovala kreativni kutak u kojem sa sinom Urošem izrađuje čokoladne praline.

Privatni album - undefinedFOTO: Privatni album

"Naša čokoladna bajka je nastala kao radna terapija za Ukija što je prvenstveno i danas, a nikada nisam ni pomislila da će prerasti u jednu od najljepših čokoladnih bajki", priča na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Tanja Živković, majka ovog jedinstvenog dječaka. 

Tanja kaže kako je preponosna što je mališan pronašao ovako divan način da kaže šta misli i osjeća.

"Kao majka bi poručila svim roditeljima da se ponose svojom djecom jer su ona na ovaj svijet došla s razlogom. Moj Uroš je za mene dar od Boga i ponosna sam da što je baš mene izabrao za svoju majku", ponosno ističe.

Dječak Uroš iz Prnjavora, koji neizmjerno voli  žuti maslačak i leptire, nije manje vrijedan, on je samo malo drukčiji. U svom čokoladnom carstvu je veoma sretan i okružen ljubavlju, a ova sretna obitelj želi ukazati da različitosti nisu ništa strašno. Da biti različit ne znači - biti loš.

"On želi da različitosti budu prihvaćene, da ih okolina podržava, omogući sretno djetinjstvo i sretan život. Znam da će Uki uspjeti u svojoj namjeri. Ja vjerujem u njega", govori nam Živković.

Uki i njegova družina na sebi svojstven način bore se protiv predrasuda, diskriminacije i segregacije, protiv mišljenja da su različitosti nešto neprihvatljivo i da ih treba staviti u drugi plan.

"Uki nema čarobne moći, niti čarobni štapić. On ima dušu djeteta i srce puno ljubavi kojima topi ledene predrasude i barijere na svom životnom putu. On nema posebne potrebe, nego potrebe kao i sva ostala djeca, a to je da bude voljen, da se igra, uči i upoznaje svijet oko sebe", napominje ona.

Privatni album - undefinedFOTO: Privatni album / Uroš Živković

"Često nas pozivaju na sajmove, modne revije i druge događaje uvijek se rado odazivamo. Za svaki izlazak se posebno pripremimo i svaki put se potrudimo da to bude drukčije od prošlog puta", priča Tanja Živković.

U to ime, 18. jula bit će predstavljen Prvi Ukijev kuvar, u Domu kulture u Prnjavoru, gdje će na ulazu goste dočekati šumske vile i vilenjaci koji će vas uvesti u njihov čarobni svijet u kojem caruje drugarstvo: Dođite i upoznajte ovog malenog plavog anđela – dječaka Uroša Živkovića koji ovaj čudni svijet boji najljepšim bojama ljubavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije